Gaši: Kosovska diplomatija poslednje dve godine u defanzivi

Ramuš Hradinaj i Bedžet Pacoli, FOTO: N1, screenshot
Ramuš Hradinaj i Bedžet Pacoli, FOTO: N1, screenshot

Opozicija u prištinskom parlamentu nije uspela u nameri da se održi sednica parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o uspešnosti spoljne politike Kosova. Sednica Skupštine Kosova, na kojoj je trebalo da se na zahtev poslanika opozicije raspravlja o neuspesima i skandalima spoljne politike Kosova, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Osim ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija koji se nalazi van Kosova, sednici nije prisustvovao ni premijer Ramuš Haradinaj.

U obrazloženju zahteva opozicije za debatu o neuspesima diplomatije kaže se da umesto da prioriteti spoljne politike budu dugoročni, oni se menjaju po dnevnom osnovu, proizvodeći konfuziju i neugodne situacije kod međunarodnih partnera.

A da li je spoljna politika zaista neuspešna?

U Prištini kažu da je ona u zadnje dve godine bez većih rezultata. Za diplomatske neuspehe Kosova krivi se i lobiranje Srbije protiv kosovske nezavisnosti.

„Kao prvo, kosovska diplomatija u poslednje dve godine je u defanzivi, trudeći se da onemogući kampanju protiv priznanja Kosova koju Srbija vrši preko Ivice Dačića. Zadnja godina prošla je u tom duhu, Kosovo se trudilo da sačuva priznanja koja su navodno neke države povlačile kao rezultat lobiranja Srbije. Sa druge strane, problem je što su naše zemlje partneri iscrpele gotovo sve mogućnosti da obezbede nova priznanja,“ kaže analitičar Astrit Gaši.

Generalno, analitičari ocenjuju da se kosovska diplomatija suočava s tri ključna izazova. To su Srbija, nedostatak diplomatiskih kapaciteta kao i klijentelizam.

Inače, Kosovo je ove godine priznalo samo jedna država, bio je to Barbados, dok je prošle godine Kosovo dobilo dva priznanja.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.