GAP: U kosovskom budžetu za 2024. najviše sredstava za opštine koje vodi Samoopredeljenje

izvršna komisija za članstvo Kosova u EU
FOTO: Kosovska vlada

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Institut GAP je analizirao budžetska izdvajanja za 2024. godinu, upoređujući ih sa prethodnom godinom, nakon usvajanja Projekta budžeta za 2024. godinu od strane kosovske vlade, a zatim i u prvom čitanju u Skupštini.

Kako se navodi u izveštaju, Vlada se u izradi Projektnog budžeta za 2024. godinu pokazala opreznijom u planiranju prihoda i rashoda. To je zato što se predviđa usporeni rast budžetskih prihoda i rashoda, za 5 i 3 odsto, do iznosa od tri i 3,3 milijarde evra.

„Planirano je povećanje kapitalnih izdataka u odnosu na tekuće, međutim njihovo planirano povećanje je relativno nisko u odnosu na prethodnu godinu (15%). U glavnim kategorijama tekućih rashoda, za kategoriju plata i naknada planirano je povećanje od 59,9 miliona evra ili 8 odsto, uglavnom zbog povećanja novčane vrednosti koeficijenta plata u javnom sektoru sa 105 na 110 evra. Projektom budžeta za 2024. otvoren je prostor za 2.308 dodatnih radnih mesta, od čega 1.793 za centralni nivo (uglavnom u Ministarstvu unutrašnjih poslova – policiji i Ministarstvu odbrane (KBS) i 515 za opštinski nivo), navodi se u sažetku ovog instituta.

Dalje se navodi i to da je stopa realizacije budžeta izdvojenog za kapitalne investicije ostala niska. Kao i prošle godine, i ove godine GAP smatra da je Vlada izdvojila više sredstava opštinama koje predvodi Pokret Samoopredeljenje.

„Od ukupno 859,2 miliona evra planiranih za kapitalne izdatke za 2024. godinu, oko 83 odsto je nastavak prethodnih projekata, a 17 odsto je planirano za nove kapitalne projekte. Učešće budžeta izdvojenog za kapitalne investicije u bruto domaćem proizvodu ima opadajući trend od 2017. godine, au 2021. i 2022. godini je ostalo nepromenjeno, na nivou od 8%. Štaviše, stopa realizacije budžeta izdvojenog za kapitalne investicije ostaje niska, na nivou od 60% u 2022. godini i na nivou od 35% do septembra 2023. godine. Ove godine vrednost novih kapitalnih investicija centralnog nivoa namenjenih konkretnim projektima u opštinama iznosi 21,8 miliona evra. Slično kao i prošle godine, Vlada je i ove godine izdvojila više sredstava opštinama koje vodi Samoopredeljenje (LVV), gde je više od polovine ovog iznosa (59,5% ili 13 miliona evra) usmereno na četiri opštine koje vodi Samoopredeljenje (Gnjilane, Kamenica, Podujevo i Štimlje). Ove opštine čine 14,5% površine na Kosovu i 11,6% stanovništva“, navodi se u izveštaju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.