Analitičar za Radio Kosovo o srpskim izborima: Bilo bi dobro da Kurti ponudi glasanje srpskoj manjini, uz poštovanje Ustava Kosova

Izbori na Kosovu
Foto: KoSSev

Izvor: Radio Televizija Kosovo/Radio Kosovo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Bliže se izbori u Srbiji, a kosovski Srbi koji imaju i srpsko državljanstvo neće moći da glasaju na teritoriji Kosova bez prethodnog dogovora dve zemlje. Premijer Aljbin Kurti je pre nekoliko dana izjavio da bi zahtev trebalo da dođe direktno iz Srbije kao zainteresovane strane. U međuvremenu, analitičari kažu da je dobro da se pronađu modaliteti u skladu sa zakonima na Kosovu.

Iako je Vlada Srbije zatražila od misije OEBS-a na Kosovu da se uključi u prikupljanje glasova stanovnika Kosova sa dvojnim državljanstvom, za izbore u Srbiji to neće biti moguće ukoliko ne bude posebnog sporazuma Kosova i Srbije. „Zahtev za takav sporazum mora da dođe od Srbije, kao zainteresovane strane”, izjavio je pre nekoliko dana premijer Aljbin Kurti, dodajući da „svaki zahtev mora biti zasnovan na suverenitetu i nezavisnosti Kosova”.

U pitanju Radija Kosovo upućenom misiji OEBS-a na Kosovu, o tome da li su spremni za proces prikupljanja glasova kosovskih Srba i da li su od Vlade Kosova zatražili da dozvoli kosovskim Srbima da učestvuju na izborima Srbije, glasajući u svojim mestima stanovanja na Kosovu, u odgovoru kažu da je ovoj misiji potreban konsenzus svih strana o ovom pitanju.

„Misiji je potrebna i podrška kosovskih institucija, a glavna je potreba za obezbeđenjem Kosovske policije, kao prvog pružaoca bezbednosti. Trenutno ti uslovi ne postoje“, kaže se u odgovoru OEBS-a u Prištini.

A ako je Vlada Kosova imala zahtev misije OEBS-a na Kosovu da dozvoli građanima Srbije da glasaju na teritoriji Kosova, portparol vlade Perparim Krieziu je putem elektronskog odgovora za Radio Kosova kazao da je na prethodnim sastancima Premijer Kurti sa ambasadorom OEBS-a na Kosovu, kao i ambasadorima kvinte, razgovarao i o zahtevu Srbije OEBS-u za održavanje izbora na teritoriji Republike Kosovo. Premijer Kurti je na ovim sastancima rekao da je neophodan međudržavni sporazum i da zahtev za takav sporazum treba da dođe od Srbije kao zainteresovane strane.

U međuvremenu, politički analitičar Artan Muhadžiri rekao je za Radio Kosovo da bi bilo dobro da premijer Kurti pronađe način da ponudi glasanje srpskoj manjini, ali uz poštovanje Ustava Kosova.

„Ovo treba da se uradi poštujući zakone, ustavnost i političku volju Vlade Kosova. U stvari, u prošlosti ovaj proces nije bio problematičan. Ali, sada i zbog delikatnog zamaha procesa dijaloga i zbog neku vrstu negativne promene u pristupu Srbije prema Kosovu i dijalogu uopšte, onda su se promenile i okolnosti“, rekao je Muhadžiri.

Međunarodna zajednica je više puta pozivala Vladu Kosova da pronađe načine za održavanje srpskih izbora. Održavanje parlamentarnih izbora u Srbiji odvija se u trenutku kada cela međunarodna zajednica ulaže napore da normalizuje odnose Kosova i Srbije, kroz dijalog koji vodi Evropska unija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.