(FOTO) Više hiljada Mitrovčana ispratilo Olivera Ivanovića: Ispraća ga Mitrovica '99

Više hiljada građana Kosovske Mitrovice oprostilo se danas od Olivera Ivanovića. Povorka sa kovčegom duga nekoliko stotina metara kretala se od stranačkih prostorija ispred kojih je Ivanović juče ubijen – do NIS-ove pumpe na izlasku iz Mitrovice. Opelo Ivanoviću služio je vladika raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje igumana manastira Draganac i Banjska, oca Ilariona i Danila, i mitrovičkog sveštenstva. Jutros je u crkvi Svetog Dimitrija vladika služio i pomen. Ispraćaj Ivanovića pratio je veliki broj novinarskih ekipa, uključujući i strane medijske kuće – kako zapadne, tako i ruske.

Govor ispred stranačkih prostorija, pre nego što je povorka krenula, održala je Ivanovićeva saradnica, Ksenija Božović.

"Hvala svima koji ste došli da podelite tugu sa nama i hvala onima koji nisu danas sa nama," rekla je u obraćanju prisutnima i dodala:

"Proći će godine, možda i decenije da se iznedri jedan ovakav lider"

"Olivera Ivanovića je poslednji put ispratilo hiljade građana. Da je samo deset odsto od ovih okupljenih glasalo za njega, on bi danas bio gradonačelnik. Verovatno bi situacija bila drugačija. Međutim, to se nije desilo," rekao je kratko novinarima advokat Nebojša Vlajić.

Sećanje na njega i ono što je on učinio za ovaj grad neće biti zaboravljeno nikada, dodao je.

"Kako ćemo dalje, to je teško reći. Proći će godine, možda i decenije da se u našoj sredini iznedri jedan ovakav lider, kakav je bio Oliver Ivanović," istakao je, takođe.

Dodao je da je bitno da se počinioci pronađu:

"Ne samo zbog građana Kosovske Mitrovice, to je bitno za bilo koje društvo, pa i za kosovsko društvo ukoliko misli da bude društvo u kojem pojedinac ima prava, kao što ima neki drugi pojedinac."


Na ispraćaju su viđeni lideri i ugledni rukovodioci institucija – predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, gradonačelnik Zvečana Vučina Janković, gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović, direktor KBC-a Kosovska Mitrovica Milan Ivanović, dr Zlatan Elek, Ivanovićev saborac dr Dragiša Milović, predsednik Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Nikola Kabašić, prof. Valentina Pitulić. 


Detaljnije o ubistvu, reakcijama, porukama iz Beograda i Prištine, čitajte na našoj tematskoj stranici "Ubistvo Olivera Ivanovića".

"Nikada nije hteo da ode sa prostora Kosova i Metohije, čak je obilazio i vraćao ljude. Danas ga sa ovog mesta, ispred njegove kancelarije, ispraćamo u kovčegu za Beograd."

Dodala je i da očekuju od svih – Beograda, Prištine i međunarodne zajednice – da pronađu počinioce ubistva.

"Možda će i porodici i nama biti lakše," zaključila je.

Nakon govora Božovićeve, povorka je krenula duž ulice Sutjeska i glavne mitrovičke ulice – Kralja Petra.

Veliki broj građana – i starijih, ali i mlađih priključivao se, u tišini, povorci. Takođe, Mitrovičani iz okolnih radnji – zatvorili su svoje lokale i izašli kako bi odali poštu ubijenom Ivanoviću.

"Da stanemo da ga pozdravimo," bio je jedan od komentara među Mitrovčanima.

"Crnilo u gradu, pogledajte povorku, nebo i ulicu, sve će vam biti jasno," komentarisao je drugi sugrađanin.

"Ispraća ga ista Mitrovica '99 sa kojom je bio," rekla je jedna od učesnica povorke.

Nakon što je povorka stigla do izlaza iz Mitrovice, kovčeg sa telom Olivera Ivanovića, uz policijsku pratnju, krenuo je za Beograd gde će Ivanović biti sahranjen.

Sahrana će se obaviti sutra u 12:30, na Novom groblju.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.