FOTO: Mitrovička Ulica otvorenog srca

Danas je u glavnoj ulici Kosovske Mitrovice – Kralja Petra I, otvorena Ulica otvorenog srca. Najmlađi sugrađani, koji se posebno raduju ovoj ulici, imaće priliku da uživaju u predstavi svojih vršnjaka, modernom plesu, ali i u narodnim igrama. Ove godine u ulici Kralja Petra postavljeni su i štandovi na kojima su izloženi proizvodi domaće radinosti, a za razliku od prošle – nije organizovano lomljenje česnice. Ulica otvorenog srca prethodi večerašnjem dočeku Nove godine po Julijanskog kalendaru koji će biti organizovan na platou ispred Tehničke škole. 

Nakon što je ulica zvanično otvorena u 10 časova, a kulturni program počeo nastupom KUD-a "Kosovski božur" i plesne grupe "Street dance" – mališani predškolske ustanove "Danica Jaramaz" su u 13 časova izveli predstavu, a u 14 časova, najmlađe je zabavljao guslar Jovan. Potom je, u 14:20 ponovo nastupila plesna grupa "Street Dance", a za kraj, predviđen je i koncert najmlađih iz KUD "Kosovski Božur". Decu tokom čitavog dana, takođe, zabavljaju klovnovi, uz slikare koji umesto platna oslikavaju dečja lica. 

Štandovi sa ručno rađenim predmetima, hranom, odećom

Pored umetničkog i zabavnog programa, u ulici Kralja Petra postavljeni su i štandovi na kojima se mogu naći ručno pripremljeni proizvodi poput kolača, sokova, mesnih prerađevina, mlečnih proizvoda, slatkiša, zimnice, ali i ručno pletene kape, šalovi, rukavice, narodne nošnje, te predmeti iz domaće radinosti.

Među domaćim proizvodima, našli su se i oni iz humanitarne organizacije "Majka Devet Jugovića" koja obezbeđuje hranu za narodne kuhinje na KiM-u.

"Sav prihod od prodaje proizvoda biće namenjen za pomoć narodnim kuhinjama na KiM-u," kaže Ivan Kostić ispred ove organizacije.

Na jednom od štandova, izloženi su i unikatni modeli letelica mladih Mitrovčana iz aero kluba "Trepča". Među izloženim eksponatima našao se i jedan čija vrednost dostiže i više hiljada evra. 

"Na štandu smo postavili neke naše primerke iz modelarske sekcije, ovo su uglavnom sve ručni radovi. Ovo su svi modeli koji lete," kaže predsednik aero kluba "Trepča", Zoran Živković. 

Mitrovčani će moći proizvode i predmete sa ova dva štanda, ali i ostalih 24 da pogledaju do 17 časova dokle je i otvorena Ulica otvorenog srca,  a večeras će, takođe, moći da proslave Novu godinu po Julijanskom kalendaru na platou Tehničke škole, uz muziku popularnog srpskog pop pevača – Željka Joksimovića.

Organizator Ulice otvorenog srca je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.