(FOTO) Leposavić: Rafalnom paljbom na celu zgradu Centra za socijalni rad. Zašto policija ćuti?

Ni više sati nakon sinoćne pucnjave na zgradu Centra za socijalni rad, u kojoj se nalazi više institucija, kao i kabinet gradonačelnika ove opštine po kosovskom sistemu, Dragana Jablanovića i prostorije novoformirane Partije kosovskih Srba, još uvek nema zvanične potvrde iz policije šta se tačno dogodilo. Gradonačelnik Dragan Jablanović, sa druge strane, u razgovoru za KoSSev jutros iznosi detalje. Pucano je na celu zgradu, tragovi metaka su i na spratu na kojoj se nalaze kancelarije gradonačelnika. Izneo je i optužbe na račun Kosovske policije za region Sever o navodnom nerešavanju slučajeva, navodeći da se nada da će neko, kako kaže, "ozbiljniji" preuzeti sinoćni slučaj. U ovim trenucima održava se stranačka konferencija za medije, a koja je prethodno iz njegovog kabineta najavljena. Za manje od sat vremena sam Jablanović prisustvovaće sednici Skupštine opštine koja je zakazana nakon što ovom gradonačelniku nije omogućeno da uđe u prostorije centra. Na ovoj sednici razgovaraće se, kako kaže, i o sinoćnom incidentu. 

Iz policije od juče ćute

KoSSev od juče ne uspeva da stupi u kontakt sa čelnim ljudima Kosovske policije za region Sever.

Ni posle više uzastopnih pokušaja da se uspostavi telefonska veza, kao i preko poruka, na telefon se nisu javljali, do sada ažurni – komandir za region Sever, Nenad Đurić i regionalni šef operative, Željko Bojić.

Jutros smo uspeli da stupimo u kontakt sa zamenikom komandira Besimom Hotijem, koji nas je usmerio ponovo na Željka Bojića.

Bojić i Đurić ni jutros, do objavljivanja vesti, nisu odgovarali na telefonske pozive i poruke.

U međuvremenu smo im uputili pitanja i pisanim putem, na njihove službene imejl adrese.


Slučaj zaveden u izveštaju KP-a, ali nije precizirano na koji je objekta pucano

Da se pucnjava dogodila u opštini Leposavić potvrđeno je i u dvadesetčetvoročasovnom izveštaju KP-a. Ipak, nije precizirano da se radi o zgradi u kojoj se nalazi centar za socijalni rad, više institucija, kao i kabinet gradonačelnika po kosovskom sistemu.

"Obezbeđenje jednog objekta izvestilo je da su nepoznate osobe pucale u pravcu kancelarije koja se nalazi u ovom objektu. Nema povređenih, dok je nekoliko prozora na objektu oštećeno. Policija sprovodi intenzivnu istragu," ovako se navodi u izveštaju policije.

Jedino što je precizirano je da se slučaj dogodio u 22.10. Okarakterisan je kao "pucnjava iz vatrenog oružja".


Ovo je druga pucnjava u ovoj opštini tokom iste večeri. Nakon one u Leposaviću, muškarac iz vozila u pokretu pucao je na "Slap Petroll", nakon čega je i priveden. O tome čitajte u posebnoj vesti.

"Trenutno nisam u Leposaviću i nemam više informacija, samo sam obavešten da je pucano na zgradu. Zgrada je još uvek pod blokadom policije. Čekaju se ljudi koji bi trebalo da izvrše uviđaj. Javljeno mi je da su stakla polomljena, povređenih nema. Pogođena je cela zgrada, zamenik gradonačelnika mi je javio i da su tragovi metaka ispod i iznad prozora na spratu gde je moja kancelarija – radi se o rafalnoj paljbi iz automatskog oružja," ovako je aktuelni kosovski gradonačelnik Dragan Jablanović, opisao šta se događalo sinoć u Leposaviću.

Kako komentarišete sam incident? 

"Nedelju dana su držane prostorije pod blokadom. To je dobilo svoj epilog. Tužilac je podneo krivične prijave. Juče smo deblokirali prostorije, noćas je već pucano. Mi sumnjamo da je jedno povezano sa drugim, ipak, ništa nećemo da iznosimo u javnost, jer nemamo detalje," rekao je Jablanović.

Jablanović: Tražim ozbiljniju intervenciju policije, region Sever nije rešio dosadašnje napade

Istovremeno, izneo je optužbe na račun Kosovske policije za region Sever.

"Nadamo se da će slučaj da preuzme neko ozbiljniji, jer KP iz regiona očigledno da do sada nisu rešili neki napad oružjem, bombom ili bilo čime," rekao je on.

Jučerašnji dan bio je prvi Jablanovićev radni dan u prostorijama Centra za socijalni rad, koje koristi od sredine 2015. godine, a od kada ga je, prošlog ponedeljka, grupa od najmanje šestorice muškaraca sprečila da uđe u kancelariju, pod objašnjenjem direktora centra Gradimira Nastića i Privremenog organa da "uzurpira prostorije centra i ometa zaposlene u radu" i da upravo Jablanovićeva kancelarija treba da bude mesto na kojem će se "sastajati razvedeni roditelji sa svojom decom".

Odakle stranačke prostorije u zgradi Centra za socijalni rad – pitali smo Jablanovića

"U ovoj zgradi je, ponavljam, više od deset institucija. Kancelarije svih stranaka izmeštene u takozvanu zgradu Komiteta. Potom smo ih izmestili odatle i u tu istu zgradu smestili Visoku tehničku školu iz Uroševca koja je bila locirana u Zvečanu, a koja nije imala dovoljno prostora. Po dogovoru je bilo da tu školu primimo kod nas, jer je u zgradi Komiteta ranije bila ekonomska inspekcija, koja sada ima svoju zgradu. Svim strankama smo dodelili prostorije tamo gde je imalo prostora, a Pokretu socijalista je pripalo ovde u ovoj zgradi. Ranije je tu bila kosovsko-metohijska banka, ta prostorija je bila slobodna i mi smo to, kao tadašnji Privremeni organ dodelili," odgovorio je Jablanović, potvrdivši da se sada u tim prostorijama nalazi Partija kosovskih Srba.

Policija je potom, po Jablanovićevoj prijavi da u prostorijama borave nepoznate osobe, i po nalogu tužioca, ušla u prostorije. Međutim, lica nije zatekla tamo. Ipak, policija je identifikovala ova lica i najavila podizanje prijava protiv njih. Centar za socijalni rad nalazi se neposredno pored zgrade opštine Leposavić u srpskom sistemu, u kojoj je opštinski Privremeni organ.

Šta se sve dešavalo od početka prošle nedelje u ovoj opštini, ali i sinoć, čitajte u vestima:

Novi incident u Leposaviću: Pucano na Centar za socijalni rad u kojem boravi gradonačelnik

Leposavić: "Lanci i katanci", "dva katanca", krivične prijave…

Leposavić: Gradonačelnik Jablanović ne može u kancelariju, eksces pred izbore ili uzurpacija prostora?

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.