Formirana predizborna koalicija NISMA i AKR; Ljimaj najavio kandidaturu za premijera

pacoli ljimaj
FOTO: Insajderi

U jeku iščekivanja raspisivanja sedmih vanrednih parlamentarnih izbora, a nakon jučerašnjeg raspuštanja kosovske skupštine, u Prištini je formirana još jedna koalicija. Kako prenosi Koha, sporazum o predizbornoj koaliciji danas su potpisali lideri Socijaldemokratske inicijative, Fatmir Ljimaj i AKR, Bedžet Pacoli. Kandidat za novog premijera ispred ove koalicije biće lider Socijaldemokratske inicijative, Fatmir Ljimaj.

„AKR i NISMA odlučili su sinoć da formiraju koaliciju. Ja bih je nazvao zlatnim stubom ili trećim centrom koji će biti ključan i važan u formiranju buduće vlade“, rekao je Pacoli na konferenciji za štampu nakon potpisanog sporazuma“, prenosi Koha.

Pacoli je ujedno poručio da će se AKR i NISMA nadmetati zajedničkom listom i imaće zajedničkog kandidata za premijera.

Odmah zatim lider NISMA-e najavio je svoju kandidaturu za premijera.

„Danas su dve političke partije stvorile još jedan stub i očekuje se da se pridruže i druge partije. Verujem da predizborna koalicija daje jednu novu mogućnost. A ja vas obaveštavam da ću biti kandidat ove koalicije za premijera“, rekao je Ljimaj.

Ovo je druga predizborna koalicija koja je formirana u Prištini. Pre nekoliko dana, predizbornu koaliciju formirali su PSD na čelu sa Špendom Ahmetijem i AAK, čiji je lider kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj.

Ove dve partije nadmetaće se sa jedinstvenom listom na čijem će čelu biti Ramuš Haradinaj, dok će PSD imati 25 kandidata za poslanike na ovoj listi.

Nakon potpisivanja ove predizborne koalicije, Haradinaj je tada poručio da je moguća i „široka predizborna koalicija“ u kojoj će biti i Socijaldemokratska inicijativa, Fatmira Ljimaja i Alijansa za novo Kosovo, Bedžeta Pacolija.

Haradinaj i Ljimaj su se u međuvremenu sastali, međutim, kako je premijer u ostavci tada potvrdio, iako postoji obostrano raspoloženje za predizbornu koaliciju, dogovor nije postignut.

Podsetimo, više od mesec dana nakon ostavke kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, Kosovska skupština je na juče održanoj sednici izglasala predlog za raspuštanje šestog saziva ove skupštine. Predlog je usvojen sa 89 glasova „Za“, dva glasa protiv i jednim uzdržanim glasom. Sada je na kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju, da po ustavnim obavezama raspiše sedme vanredne parlamentarne izbore na Kosovu. Prema spekulacijama u medijima, od tri datuma kada je zakonski moguće zakazati izbore (22. septembar, 29. septembar ili 6. oktobar) kosovski predsednik je već odabrao poslednji.

Više o predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu čitajte na našoj tematskoj stranici: Kosovski parlamentarni izbori 2019.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.