Fond za razvoj: 700.000 evra za dva projekta u opštinama na Severu

Upravni odbor kosovskog Razvojnog fonda za Sever dodelio je danas 700.000 evra za dva projekta u opštinama na Severu Kosova i Metohije, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije. Do sada je prikupljeno oko 10 miliona evra, a opštinama na Severu do danas je dodeljeno više od 7 miliona evra.

Suma od preko 400. 000 evra odobrena je opštini Zubin Potok za ekonomski razvoj opštine, uključujući i razvoj malih i srednjih preduzeća, podršku poljoprivredi i samozapošljavanju.

Opštini Zvečan dodeljeno je gotovo 300.000 evra za projekat izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, mreže snabdevanja električnom energijom i putne infrastrukture za 10 kuća za socijalne slučajeve, čiju je izgradnju finansiralo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, i za dodatnih 20 kuća za interno raseljena lica, čiju izgradnju finansira Ministarstvo za zajednice i povratak.

Odbor je, takođe, usvojio da predloženi plan revizije rada fonda bude sproveden od strane javnog revizora. Sa revizijom će se početi na jesen 2016. godine.

Podsetimo, ovo je četvrti put da se sredstva iz ovog Fonda dodeljuju opština na Severu Kosova i Metohije. Prvi put su  dodeljena u septembru 2015, zatim decembra iste godine, te februara 2016.

Razvojni fond obuhvata sredstva od koja se od carina prikupljaju na prelazima Jarinje i Brnjak, a o njegovom radu odlučuje Upravni odbor koji čine, predsedavajući odbora – Samuel Žbogar u svojstvu Specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosovu, Ministar finansija Kosova, Avdula Hoti u ime organa Kosova i Danijela Zubac kao predstavnik srpske zajednice.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.