Fon Kramon: Multietničko društvo je moguće

Fon Kramon
Foto: RTV Kim

“Očekujem da se napadi na povratnicu u Đakovici više neće događati. Na Kosovu je moguć multietnički život, pravi primer toga je Prizren. Nadam se da će dve strane tokom nastavka dijaloga podići očekivanja i uskladiti stavove”, poručila je u Prištini izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu (EP) Viola fon Kramon, prenosi RTV Kim.

Viola fon Kramon boravi na Kosovu od petka. Na sastanku sa kosovskim premijerom  Aljbinom Kurtijem razgovarala je, između ostalog, o procedurama u vezi sa nastavkom dijaloga. Ona je napomenula da je tokom prvog susreta predsednika Srbije i kosovskog premijera očekivala da će obe strane “podići svoja očekivanja”.

“Tokom dijaloga dve strane nije bilo neočekivano da imamo suprotstavljene stavove. Nadam se da će se u narednim nedeljama i mesecima dogoditi približavanje početnih pozicija”, kazala je Kramon i dodala da ne može da precizira tačan datum kada će dijalog biti završen.

Tokom svoje posete Kosovu Viola fon Kramon je obišla Prizren, za koji kaže da je stub kulturne baštine, ali i pravi primer multietničkog društva.

Ona se nada da se nedavni napadi na povratnicu u Đakovici neće ponavljati.

“Slučaj povratnice u Đakovici i napadi koji su se desili, nadam se da se neće ponoviti. Veoma je važno da ljudi shvate da su u njihovom susedstvu sve nacionalnosti bitne”, poručila je Viola fon Kramon.

Ona je zagovornica vizne liberalizacije za Kosovo.

“Mi u Evropskom parlamentu bismo voleli da vizna liberalizacija za Kosovo bude odobrena, jer je ono ispunilo sve uslove”, rekla je.

“Ipak, to zavisi od Evropskog sveta i nekih članica koje su suzdržane po tom pitanju. Tokom posete Kurtija Francuskoj čuli smo stav Vlade Francuske da se ne nastavi sa ovim procesom, na moju veliku žalost. To je velika greška, kako za region, tako i za svet”, kazala je Kramon.

Tokom posete Kosovu Viola Fon Kramon sastala se sa predstavnicima KFOR-a, Srpske liste, ministrima u kosovskoj vladi, predstavnicima nevladinog sektora koji rade na slučajevima izgradnje mini hidroeletkrana u opštini Štrpce. Apelovala je na kosovsku vladu da pažljivo pregleda njihove projekte, kako bi pijaća voda bila sačuvana.

Izvestiteljka za Kosovo u EP Viola fon Kramon se osvrnula i na prava LGBT populacije i pozvala kosovske lidere da učestvuju u Paradi ponosa i promenom zakona dozvole istopolne brakove.

RTV KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.