Florian Ćehaja: Ekstremističke grupe mogu upotrebiti silu na teritoriji Kosova

Ćehaja: na Kosovu zakazao trougao – policija, tužilaštvo i pravosuđe; postoje jasne indicije da ekstremističke grupe mogu upotrebiti silu na teritoriji Kosova
 
Direktor kosovskog Centra za bezbednosne studije, Florian Ćehaja je u izjavi za Radio Slobodna Evropa ocenio da pitanje islamskih ekstremista predstavlja visok nivo rizika za Kosovo, da su mere sprečavanja daljeg širenja, kao što su identifikovanje ovih grupa i podizanje krivičnih prijava, bile na niskom nivou, kao i to da su zakazale institucije (kosovske, prim. red.), to jest, kako je Ćehaja rekao, trougao – policija, tužilaštvo i pravosuđe. 
 
„Ovo pitanje je bilo nekada niskog nivoa rizika, ali sada je prešlo na visoki, a kosovske bezbednosne institucije kasno su se probudile, jer bez obzira na preduzete napore, identifikovanje ovih grupa i podizanje krivičnih prijava protiv nekih grupa, kao mera sprečavanja, bilo je na niskom nivou. Smatram da je ovde zakazao trougao – policija, tužilaštvo i pravosuđe“, objašnjava Ćehaja.
 
On smatra da postoje jasne indicije da ekstremističke grupe mogu upotrebiti silu na teritoriji Kosova, dodavši da Vlada Kosova i kosovsko društvo moraju da se posvete identifikaciji takvih grupa. 
 
„Ima jasnih indicija da te grupe imaju potencijala i da mogu upotrebiti silu na teritoriji Kosova, s obzirom na to da su određene terorističke grupe uvrstile Kosovo na ilegalnu mapu, na kojoj se cilja da se uspostavi vlast. To jasno navodi da one mogu upotrebiti silu kako bi postigle svoje ciljeve. A ono što Vlada Kosova i kosovsko društvo treba da preduzmu, jeste da se maksimalno posvete identifikaciji svih tih krugova," dodaje Ćehaja.
 

Povezani članci:

OVK: "Oslobodilački rat OVK je bio jedan od najpravednijih"

Muhadžeri: "Hajde da kažemo istinu, šta su borci OVK radili kada zarobe osobu koja odaje informacije Srbima?"

Uzbuna zbog pretnji Džihada

Imam Musliu: Pretili su da će mi odseći glavu

Ljavdrim Muhadžeri najavljuje borbu za Mitrovicu

Jahjaga na sastanku sa kosovskim bezbednosnim strukurama: Distancirati se od surovih akata zločinaca i osuditi ružne pojave

Islamizam – srpska propaganda ili realna pretnja?

Muhadžeri se pravda: Ne znate šta se dogodilo, Bog vas proklinje

Islamski ekstremizam na Kosovu finansira Srbija

Kosovarski regrut pokazuje aktivnosti u Siriji

A prošle nedelje je i komandant NATO-a za Evropu, Filip Bridlov, izrazio zabrinutost po pitanju postojanja islamskih ekstremista sa Kosova. 

 
On je u Prištini izjavio da radikali koji se priključuju stranim konfliktima i koji se obučavaju za oružane sukobe, predstavljaju zabrinutost ne samo za Kosovo, već za sve članice NATO-a, te da će se ovaj problem i pogoršati. 
 
"Mislimo da će se ovaj problem pogoršati, pre nego što će situacija postati bolja", kazao je Bridlov.
 
Kosovo je dospelo u žižu javnosti zbog pitanja radikalizacije islama u nekim delovima Kosova, odnosno zbog povećanog broja regrutovanja kosovskih Albanaca za džihad u Siriji, a koji se sa Kosova i Makedonije od 2012. godine pojačano regrutuju u redove radikalnih islamista i koji se u Siriji bore za stvaranje Islamske države (ISIS). Među njima je i dvadesetpetgodišnjak sa Kosova, Ljavdrim Muhadžeri, koji je i sam u međunarodnom fokusu već par meseci. Muhadžeri se nakon postavljanja fotografija na svom Fejsbuk profilu na kojima se vidi da odseca glavu mladiću, sa porukom "Allahu Akbar", našao i u fokusu medijske pažnje na Balkanu. On je u nedavnom intervjuu za "Gazeta Dita" iz Tirane izjavio da nije uradio ništa više nego što su radili pripadnici OVK tokom rata onima koji su Srbima odavali informacije, te da "će obezglaviti svakog onog ko izda." U tekstu se takođe opisuje problem regrutovanja mladića sa Kosova, naglašavajući da je ovo pitanje "zaljuljalo" politiku u Prištini, te da se događa "baš u vreme kada albanski faktor sve više uživa u jednoj pozitivnoj eri, sa dve države i moćnim saveznicima naprednog demokratskog sveta."
 
Ubrzo nakon što se na Facebook-u pojavila fotografija Muhadžerija sa krvavim rukama u kojima drži odsečenu glavu, kosovska predsednica, Atifete Jahjaga se 31. jula sastala sa prvim ljudima kosovskih bezbednosnih institucija, radi, kako je navedeno u saopštenju iz Jahjaginog kabineta, "razmatranja pretnje od ekstremizma i radikalizma u zemlji i preduzetim merama od strane nadležnih institucija za sprečavanje i suzbijanje ovih neprihvatljivih pojava."
 
Ona je tada zatražila da se pitanje pretnje bezbednosti Kosova, regiona i šire, tretira kao prioritetno pitanje i da službe rade u međusobnoj koordinaciji, ali i u partnerstvu sa strateškim partnerima Kosova, navedeno je u tom saopštenju, ne precizirajuži detalje o kakvim se bezbednosnim pretnjama radi, kao ni koje službe i koji strateški partneri su u pitanju.
 
"Kosovo nijednog momenta neće dozvoliti da postane izvor ekstremizma i sklonište zločinaca koji podstiču teror i mržnju," istakla je tada Jahjaga i pozvala sve građane Kosova i verske zajednice da sarađuju sa pravosudnim i bezbednosnim organima u procesu krivičnog gonjenja "individua koje stoje iza ovih nastojanja za destabilizaciju Kosova i njene duge tradicije međuverske sloge."
 
"Naša je odgovornost kao institucije i kao društva da osudimo ove ružne pojave. Mi se trebamo distancirati od ovih surovih akata zločinaca, i trebamo osuditi, prijaviti i tretirati ih kao takve," navodi se u saopštenju Atifete Jahjage, takođe bez precizne informacije o kojim "surovim zločincima" i "ružnim pojavama" se radi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.