Fakultet umetnosti PU organizuje Festival scenskog pokreta i koreodrame

Foto: Fakultet umetnosti sUniverziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

Prvi po redu Festival scenskog pokreta i koreodrame, koji organizuje Fakultet Umetnosti univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, biće otvoren sutra u 20 časova i trajaće sve do 31.12.2021, saopšteno je iz službe Fakulteta umetnosti.

Takmičarski program festivala počeće sutra i trajaće sve do 07.11.2021. godine.

Festival, čiji je idejni tvorac i inicijator red. prof. dr Vera Obradović Ljubinković,  će se odvijati u Kosovskoj Mitrovici, gde će i biti otvoren, a i u Leposaviću, Zubinom Potoku i Gračanici.

Na svečanom otvaranju biće prikazan doktorski umetnički projekat Borjanke Ljumović docentkinje Fakulteta umetnosti, rađen prema Bergmanovom predlošku za film „Krici i šaputanja“, u kome učestvuju profesori i studenti istog fakulteta.

Naime, u okviru prvog festivalskog izdanja biće prikazano 10 predstava i 15 video radova, a biće i otvorena izložba Fakulteta dramskih umetnosti pod nazivom „Vek i po srpske škole glume“.

U revijalnom igračkom programu festivala naći će se tri ansambla sa tri
naslova: „Srpska igra kroz vekove“, u izvođenju KUD-a Kopaonik (4. 11, četvrtak), a u čast nagrađenih (u nedelju 7. 11.) „Domaćine, doma li si“, u izvođenju Ansambla narodnih igara i pesama KiM „Venac“ i „Igre i zvuci Balkana“ ansambla Una Saga Serbica. Prateći program podrazumeva predstave i video radove van konkurencije, kao
i gore pomenutu izložbu i promociju knjige iz oblasti scenskog pokreta.

Sam događaj je osmišljen u tri segmenta. Javno prikazivanje scenskih postavki, dnevne radionice scenskog pokreta koji vode učesnici i javno prikazani video radovi autora koji ne učestvuju uživo, a zasnivaju se na istraživanju scenskog pokreta, neverabalnog teatra, koreodrame i slično, navodi se.

Na festivalu biće prikazane brojne predstave, radionice i video radovi, a celokupni plan i program festivala možete pronaći ovde.

Partneri festivala su Ansambl narodnih igara i pesama KiM „Venac“ iz Gračanice, zatim Kulturno Umetničko Društvo „Kopaonik“ iz Leposavića, Centar za kulturu „Sava Dečanac“ iz Leposavića, Dom kuture „Gračanica“ iz Gračanice, Dom kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka, Studentski centar „Priština“ iz Kosovske Mitrovice, zatim Udruženje baletskih umetnika Srbije, 25. festival koreografskih minijatura iz Beograda i Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda.

Celokupni projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.