Fajzer: Vakcina protiv kovida 19 štiti do šest meseci od imunizacije

Foto: KoSSev

Farmaceutska kompanija Fajzer saopštila je da vakcina protiv kovida 19, čiji je proizvođač, organizam štiti do šest meseci od imunizacije.

To su, između ostalog, podaci koje su američki Fajzer i nemački partner Bajontek objavili u izvodima ažurirane kliničke studije u kojoj je učestvovalo 44.000 dobrovoljaca.

Ukazano je da je vakcina u 91 odsto slučajeva efikasna protiv simptomatskih bolesti i da joj je učinak još veći u sprečavanju težeg oboljevanja.

Od 927 potvrđenih slučajeva kovida 19 do 13. marta, 77 obolelih građana primilo je vakcinu, dok je 850 bilo među građanima kojima je dat placebo.

Razloga za zabrinutost zbog bezbednosti vakcine nije bilo, a kako navode kompanije Fajzer i Bajontek, deluje da je vakcina efkasna i protiv soja virusa otkrivenog u Južnoj Africi.

Ranije tokom nedelje – dve farmaceutske kompanije saopštile su da je vakcina bezbedna i za decu mlađu od 12 godina – na osnovu studije u kojoj je učestvovalo 2.260 dobrovoljaca.

VOA

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.