Express: Opštine će izgubiti 5.2 miliona evra zbog odluke ministra za lokalnu samoupravu

Ilustracija/Foto: Carina

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovske opštine izgubiće 5.2 miliona evra zbog odluke ministra lokalne samouprave, Gorana Rakića, da se raskine trilateralni sporazum između ovog ministarstva, opština i ‘Helvetas Swiss’ korporacije na Kosovu, prenosi Express.

Vest je za Gazetu Express potvrdila Asocijacija kosovskih opština (AKO).

„AKO izražava zabrinutost i ne slaže se sa odlukom Ministra administracije i lokalne samouprave (MALS) i smatra to činom bez presedana i izražava zabrinutost zbog jednostrane odluke MALS-a da raskine ugovor sa donatorom o šemi grantova za opštine, zbog čega će opštine izgubiti 5.2 miliona evra“, navodi Asocijacija.

AKO je zatražila od premijera Avdulaha Hotija da preduzme mere kako bi se pozvali na odgovornost svi akteri koji su uticali na donošenje takve odluke kao i visoki zvaničnici MALS-a koji su izneli uvredljive izjave gradonačelnicima.

Cela izjava:

1. Asocijacija kosovskih opština (AKO) podržala je i nastaviće da podržava šemu grantova i zahvaljuje se donatorskim organizacijama na dosadašnjim ulaganjima u raznim oblastima i na tome što su ove investicije imale uticaj na poboljšanje života građana i razvoj demokratije na lokalu. AKO traži od donatora da se ovakva saradnja sa opštinama nastavi i ubuduće.

2. AKO izražava zabrinutost i ne slaže se sa odlukom ministra lokalne samouprave (MALS) i smatra to činom bez presedana i izražava zabirinutost zbog jednostrane odluke MALS-a da raskine ugovor sa donatorom o šemi grantova za opštine usled čega će opštine izgubiti 5.2 miliona evra.

3. AKO se ne slaže sa obrazloženjem ove odluke da je izjava Skupštine AKO, koja zateva transparentnost i bolju saradnju između MALS-a i opština, uzrok jednostranog raskida trilateralnog sporazuma. Odluka o raskidu trilateralnog sporazuma ne bi trebalo da se donosi bez prethodnih konsultacija sa partnerima koji su deo sporazuma, a u ovom slučaju čak ne pre prethodnih konsultacija sa opštinama Republike Kosovo kao korisnicima granta.

4. Molimo g. Avdulaha Hotija, premijera Republike Kosovo, da preduzme mere da se pozovu na odgovornost svi akteri koji su uticali na donošenje takve odluke kao i visoki zvaničnici MALS-a koji su izneli uvredljive izjave gradonačelnicima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.