Express: Kurti priznaje zasluge „utamničenog“ Tačija i štiti ga, a nekada mu je govorio „idi Hašime“

Ilustracija/FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je preveden sa albanskog)

Poslednji put kada je Aljbin Kurti izdvojio Hašima Tačija od ratnih drugova bilo je kada je uzviknuo „Idi Hašime“. Sada, Kurti priznaje svog najvećeg protivnika kao „istorijsku ličnost“, želi njegovu nevinost i strepi da se preko Specijalnog Suda, koji sudi Tačiju i njegovim drugovima, može „revidirati istorija“, na štetu Kosova.

„Oni su nacionalni heroji Kosova – sada su optuženi za ratne zločine“, naslov je članka britanskog novinara Metjua Kembela, koji je premijer Aljbin Kurti podelio na svom profilu u nedelju. U članku je citiran i deo njegovog razgovora sa novinarom o Specijalnom sudu.

U članku je bilo reči o suđenju bivšim liderima „OVK“ Hašimu Tačiju, Kadriju Veseliju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju u Hagu, optuženima za ratne zločine. Suđenje je počelo 3. aprila.

„Drago mi je što razgovaram sa Metjuom Kembelom za današnji članak u Tajmsu. Razgovarali smo o zahvalnosti Kosova Ujedinjenom Kraljevstvu za prekrajanje istorije i ruskom pogledu na Balkan kao front protiv NATO-a“, napisao je Kurti na Tviteru.

U članku se navodi da je Kurti rekao da je zabrinut da bi Specijalni sud mogao pomoći Srbiji da „revidira istoriju“. Prestižni britanski list „Gardijan” je pre nedelju dana pisao o mogućnosti „revidiranja istorije” suđenjem bivšim liderima „OVK“.

Premijer Kurti je napomenuo britanskom novinaru da su on i njegova stranka, Pokret Samoopredeljenje bili protiv osnivanja Specijalnog suda, čije osnivanje je izglasano u Skupštini Kosova u avgustu 2015. godine.

Kurti se do danas izjašnjava protiv ovog suda. Ovo je uradio i u intervjuu za „Tajms”.

Ali ono što se sada promenilo sa Kurtijem kao premijerom je odnos prema njegovom velikom protivniku, bivšem predsedniku Hašimu Tačiju. Kurti se dugo sukobljavao sa Tačijem u Skupštini, između ostalog i oko Specijalnog suda.

Sećamo se javnog obraćanja Kurtija Tačiju 2019. godine, a koje je počelo ponovljenim pozivom „Idi Hašime“. Sadašnji premijer pozvao je tadašnjeg predsednika da se preda Hagu.

„Dostignuća i uspehe koje je Kosovo imalo zahvaljujući žrtvi našeg naroda i ‘OVK’, ali i zahvaljujući pomoći međunarodnih prijatelja, pokušali ste da pripišete sebi. Ali kada je reč o odgovornosti, vi ste negirali ‘OVK’, ostavili ljude u blatu i izdali one koji su tradicionalno podržavali Kosovo u međunarodnoj areni. Dakle, došao je momenat da odete, tamo gde vas zovu, u zamku koju ste sami namestili, zavrćući ruke poslanicima svoje stranke i gazeći nas sve 3. avgusta 2015. godine. Idi Hašime“, započeo je svoje javno pismo Kurti.

Tada je lider Samoopredeljenja opisao Haški zatvor Tačiju, rekavši mu da nije tragedija ostati tamo.

„Zatvor nije tragedija i fatalan. Posebno ovaj u Hagu. Verujem da su vam Ramuš i Fatmir i Batoni rekli: postoji televizija, dobra hrana tri puta dnevno, sobe za rekreaciju i bezbroj knjiga u bogatoj biblioteci. Tamo vam se ništa loše neće desiti, osim što ćete imati vremena da se suočite sa svojom savešću, koju niste sreli ko zna koliko godina. Idi Hašime“, nastavio je aktuelni premijer.

Od početka suđenja bivšim vođama „OVK“, Tužilaštvo se trudilo da dokaže da je „OVK“ bila strukturisana, dobro organizovana i da je Generalštab, odnosno četvorica optuženih, imao izvršnu vlast.

Kurti je pre četiri godine pozvao Tačija da ne dozvoli Tužilaštvu da se bavi njegovim potčinjenima u ratu, već da „ide na svoju ruku”.

„Tužilaštvo specijalnog suda napalo je komandante oblasti, brigada, bataljona i drugih jedinica. Ne dozvolite ovo. Bog ih blagoslovio. Zaštitite ih. Zaštitite ‘OVK’. Zato što nije korektno uzimati zasluge za 20 godina i odgovornost za jedan dan“, napisao je Kurti.

Kurti je tada govorio Tačiju „ne pomišljaj da daš sever kao kaparu ili da nam izvršiš ‘bosnizaciju’ sa ‘Zajednicom’ da bi spasio sebe“.

Aktuelni premijer je rekao da ne misli da je Tači kriv za rat, ali je imao drugih grehova i zamolio ga da ode u Hag, i postane „predsednik koji odlazi u istoriju“.

„Pa, onda Hašime, u Hagu recite svoje argumentovano i činjenicama, u odbranu oslobodilačkog rata, OVK, Albanaca i naše istorije. Pripada vama. Vi ste istoričar koji je bio u ratu. Budite predsednik koji stvara istoriju. Idi Hašim“

Godinu dana nakon ovog obraćanja Tači je otišao u Hag, da bi ostao u pritvoru skoro tri godine. Ovo je bio poslednji poziv koji je Kurti uputio Tačiju. Njegovim odlaskom sa vlasti i odlaskom u Hag, Kurti je počeo da ga prepoznaje kao „istorijsku“ ličnost.

Kurti je na prošlogodišnjoj godišnjici „Epopeje OVK“, na svečanoj sednici u Skupštini, pomenuo vođe OVK u Hagu, rekavši da se tamo drže zajedno ratnici Adema Jašarija.

„Nemoguće je ne spomenuti da, u vreme kada se prisećamo jednog od najstrašnijih masakra našeg oslobodilačkog rata i neuporedivnog herojstva, u Hagu imamo saborce Adema i Hame Jašarija koji se drže u zatvoru, upravo zbog ovog rata, upravo zbog ovog narativa koji smo krvlju izgradili, dok Srbija lažima želi da ga obnovi“, rekao je Kurti u Skupštini.

Na 15. godišnjicu nezavisnosti Kosova, premijera je jedan magazin upitao o greškama bivših predsednika Ibrahima Rugove i Hašima Tačija i aktivnostima Adema Demaćija. Poslednjih godina već je počeo da poštuje Rugovu, ali Kurti je tada prvi put odbio da govori o Tačijevim greškama i proglasio ga za „istorijsku ličnost”.

„U ovo vreme proslava i jubileja, ove tri ličnosti treba se sećati sa poštovanjem za njihov doprinos koji je, međutim, bio suštinski drugačiji, ali u istom pravcu: nezavisnosti Kosova. Upravo to spaja ove tri različite figure”, rekao je Kurti.

Kurtijev pristup njegovom velikom političkom protivniku je omekšao, ali nedovoljno da poseti njega i ostale u zatvoru. Na pitanje zašto ih ne posećuje, Kurti je svojevremeno rekao da ne veruje da može da im pomogne susretom, a zatim je rekao da ne ide jer ne prepoznaje Specijalni sud kao instituciju, a on mora da „potpiše mnogo dokumenata“.

Nekoliko dana nakon što je govorio o podršci svim čelnicima OVK koji se nalaze u Hagu, uključujući i Tačija, Samoopredeljenje je dalo podršku maršu odbrane „OVK“, ali nisu učestvovali u njemu.

Dva dana nakon početka suđenja bivšim liderima, u nedostatku izjave, novinari su od Kurtija tražili komentar o suđenju. Rekao je da mora da ode i da nema vremena za razgovor.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.