Evropski parlament odobrio razgovore o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Izvor:Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Evropski parlament je u četvrtak usvojio, sa 420 glasova za i 186 protiv, otvaranje pregovora o viznoj liberalizaciji za građane Kosova. Glasanje je usledilo nakon što je Evropska komisija u julu potvrdila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume. Građani Kosova su jedini građani Balkana kojima su još uvek potrebne vize za ulazak u EU.

Parlament je u četvrtak potvrdio mandat za pregovore sa Savetom o predlogu za ukidanje viza za građane Kosova. Poslanici u Evropskom parlamentu podržali su odluku Komisije za građanske slobode sa 420 glasova za, 186 protiv i 22 uzdržana glasa – da započnu razgovore sa ministrima o ovoj zakonskoj promeni.

Predlog za odobravanje pristupa bezviznog pristupa EU za građane na Kosovu već su podržali poslanici Komiteta za građanske slobode, u septembru 2016. godine, do ispunjenja svih zahteva, posebno ratifikacije sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

Ovo je bio jedan od 95 kriterijuma utvrđenih u dijalogu o liberalizaciji viznog režima sa Evropskom unijom, koji je počeo 2012. godine. Evropska komisija je u julu potvrdila da je Kosovo sada ispunilo sve uslove, što je takođe uključivalo i čistu „evidenciju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“. Skupština Kosova odobrila je sporazum o odvajanju granice sa Crnom Gorom 21. marta 2018.

Tanja Fajon, stalni izvestilac za Kosovo o vizama u Evropskom parlamentu, pred glasanje je rekla da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima i pozvala poslanike da glasaju za ukidanje viza za Kosovo, prenosi Gazeta Exspress.

Fajon je u četvrtak dobila mandat da započne pregovore sa Savetom, koji će uslediti usvajanjem pregovaračke pozicije od strane Saveta. Pregovori sa Savetom mogli bi da počnu onda kada ministri usvoje opšti pristup za predlog za ukidanje viza. Ako se zakonodavci slože, građani Kosova će moći da uđu u EU bez viza na 90 dana u bilo kojem roku od 180 dana – pod uslovom da poseduju biometrijski pasoš – za poslovne, turističke ili porodične svrhe.

Ukidanje viznog režima za građane Kosova primenjivaće se na sve zemlje EU, izuzev Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, i četiri Šengenske države koje nisu članice EU (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska).

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.