Evropski parlament: Izglasan sporazum o SSP-u sa Kosovom

Izvor: RTK2 (Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Evropski parlament odobrio je sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropska unije. Radi se o poslednjem koraku pre nego što zvanična Priština uspostavi ugovorne odnose sa briselskim institucijama.

Za ratifikaciju sporazuma je u Evropskom parlamentu glasalo 486 evropskih poslanika, protiv je bilo 102, a uzdržanih 81.

Sporazum jača politički dijalog između Evropske unije i Kosova, trgovinske odnose i podstiče saradnju u mnogim sektorima, poput energetike, životne sredine, kao i pravosuđa.

U saopštenju Ervopskog parlamenta stoji da je ovo veoma važan korak u integraciji Kosova u evropske strukture. Dogovor predstavlja okosnicu političke saradnje i ekonomske integracije Evropske Unije i Kosova, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Sada preostaje da savet Evropske unije formalno zaključi ovaj sporazum kako bi isti stupio na snagu sto bi trebalo da se desi do jeseni.

Inače, radi se o prvom sporazumu ove vrste koji ne zahteva saglasnost svih zemalja članica Evropske Unije, pošto je potpisan između zvaničnika Prištine i EU, a ne sa svakom zemljom pojedinačno kako je bio slučaj sa ostalim zemljama zapadnog Balkana.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.