Evropska unija donirala Kosovu skoro 10 miliona evra

eu kancelarija na Kosovu
FOTO: European Western Balkans

Evropska unija donirala je juče 9.985 miliona evra Trezoru Kosova za podršku budžetu u cilju reforme javnog sektora i upravljanja javnim finansijama,  saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

Na taj način, kako se navodi, Evropska unija „nagrađuje napredak koji vlada ostvaruje u primeni sopstvenih strategija i postizanju ciljeva koji su dogovoreni“, podsećajući da je rad na reformi otpočeo decembra 2017. godine.

Ističu da bi vlada sada trebalo da ubrza tempo reformi, kao i da očekuju da „održi posvećenost u primeni zakonodavnog paketa u sklopu reforme javnog sektora” i napravi neophodne korake za „povećanje odgovornosti nezavisnih agencija, da održi makroekonomsku politiku usredsređenu na stabilnost i da poveća transparentnost, posebno u vezi sa korišćenjem budžetskih sredstava i postupkom javne nabavke“.

Naglašavaju da će ova podrška takođe pomoći Kosovu u borbi protiv pandemije i uticaja koje ona ostvaruje na ekonomiju i javne finansije.

Osim novca za reformu javnog sektora, EU je, kako je prethodno saopšteno, nastavila i sa donacijama za ublažavanje krize nastale usled pandemije COVID-19. Prema podacima objavljenim početkom jula, do sada su u tu svrhu donirali 171 milion evra.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.