Srpski MUP: Novi pravilnik, vozila sa manjim oštećenjima mogu da prođu tehnički

Tehnički pregled auto majstor
FOTO: Preuzeto sa vujacic-company.me

„Manja mehanička oštećenja vozila koja ne utiču na bezbednost saobraćaja, neće predstavlјati osnov da se vozilo proglasi tehnički neispravnim“, saopštio je načelnik Uprave saobraćajne policije u sedištu Ministarstva unutrašnjih poslova, Nebojša Arsov.

Početkom ovog meseca na snagu je stupio novi Pravilnik o tehničkom pregledu vozila.

Kako navodi Arsov, Ministarstvo unutrašnjih poslova će poslati još jednu instrukciju svim privrednim društvima ovlašćenim da vrše tehnički pregled vozila, u cilјu otklanjanja eventualnih nedoumica kod kontrolora tehničkog pregleda.

„Ogrebotine ili manja ulegnuća na šasiji, nedostatak bočne lajsne, nedostatak kapica na ventilima pneumatika, naprslina stakla na svetlosnim grupama, nedostatak tečnosti za pranje vetrobrana, različite boje presvlaka za sedišta i slično, prema instrukciji koja su privredna društva koja vrše tehnički pregled vozila dobila od Ministarstva, nisu razlog da se vozilo oceni kao neispravno“, pojasnio je.

Takođe, Arsov je ukazao na to da, ukoliko su na vozilu neispravni uređaji i oprema, vozilo ne može biti ocenjeno kao ispravno, već se vlasniku daje rok da neispravnost otkloni.

Načelnik Uprave saobraćajne policije ujedno je kazao da, s obzirom na broj ovlašćenih servisa koji vrše tehnički pregled, za ovu uslugu se neće čekati u dužim vremenskim intervalima.

„U Srbiji postoji više od 1.200 pravnih lica koja su ovlašćena za vršenje tehničkih pregleda vozila. Imajući u vidu broj registrovanih vozila u Srbiji, odnosno činjenicu da se na jednoj liniji tehničkog pregleda u toku dana može izvršiti tehnički pregled više od 10 vozila, ne postoji opravdan razlog da se na tehnički pregled čeka u dužem vremenskom intervalu“, zaklјučio je Arsov.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.