EULEX zahteva vraćanje Sovrlića u pritvor

Pacijent Slobodan Sovrlić, koji se već više od godinu dana nalazi u pritvorskoj jedinici u Kosovskoj Mitrovici, primljen je u Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica i zbog srčanih tegoba smešten u Koronarnoj jedinici Internog odeljenja ove zdravstvene ustanove.

"Pacijent je na našem odeljenju i dalje, ali smo juče obavešteni od pripadnika KPS-a da EULEX zahteva premeštanje Sovrlića iz Zdravstvenog centra u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici," rekao je zamenik direktora Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, Zlatan Elek i dodao da je, prema mišljenju konzilijuma Internog odeljenja, zdravstveno stanje pacijenta nestabilno.

Elek naglašava da je i mišljenje supervizora kojeg je EULEX angažovao da je Sovrliću potrebno lečenje u tercijalnoj zdravstvenoj ustanovi, kojih, kako kaže Elek na Kosovu i Metohiji nema.

"Na Kosovu i Metohiji nema ustanove koja bi mogla da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu Sovrliću, tako da je predlog da se on zbrine u nekoj od tercijalnih ustanova u Srbiji – Vojnomedicinskoj akademiji, Kliničkom centru Srbije i Institut za kardio – vaskularne bolesti 'Dedinje' u Beogradu, gde smatramo da on može biti kompetentno lečen i potpuno zbrinut," rekao je Elek.

Zlatan Elek je istakao da lekari Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici smatraju da bi se, ukoliko se vrati u pritvorsku jedinicu, Sovrliću zdravstveno stanje pogoršalo, a da "kao i svaki pacijent i Sovrlić ima pravo na lečenje".

"Apelujem na javno mnjenje na Severu Mitrovice, na pripadnike KPS-a i EULEX-a da omoguće adekvatno lečenje Slobodanu Sovrliću, a i svim ostalim pritvorenicima koji se nalaze u pritvorskoj jedinici u Kosovskoj Mitrovici," rekao je Zlatan Elek.

Slobodana Sovrlića je 15. marta 2014. godine uhapsila Kosovska policija, po nalogu EULEX tužioca. Prethodno je bio priveden nekoliko dana ranije, ali je nakon upada građana u policijsku stanicu u Zubinom Potoku uspeo da pobegne.

Sovrlić je osumnjičen da je počinio nekoliko krivičnih dela koji su se dogodili u Zubinom Potoku, a takođe je osumnjičen da je učestvovao u sopstvenom oslobađanju iz policijske stanice.

TV Most

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.