EULEX-u ostaju izvršna ovlašćenja, misija do juna 2016.

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2/Koha ditore

Bliži se kraj pregovora zvaničnika Kosova i EU u vezi misije EULEX. Zamenik premijera Hajredin Kući je rekao da po mnogim pitanjima postoji saglasnost uključujući i pitanje nadležnosti gde će pripadnici EULEX-a biti ravnopravni sa kosovskim.

Evropska misija za vladavinu zakona na Kosovu – EULEX, će još najmanje dve godine imati izvršna ovlašćenja. To neće biti savetodavna misija kako je insistirala Vlada. 

Zamenik premijera, Hajredin Kući je za "Kohu Ditore" u četvrtak potvrdio da su domaći zvaničnici i zvaničnici Brisela usaglasili stavove o određenom broju pitanja vezanih za novu misiju uključujući i ovlašćenja. 

"Dogovorili smo se da sve institucije reda i zakona vode domaći zvaničnici, da većina članova sudskog panela budu sa Kosova, da sudije i tužioci EULEX-a budu u okviru našeg pravosudnog sistema i da novi mandat EULEX-a bude do 15. juna 2016. godine," rekao je Kući koji je ministar za pravosuđe. 

"Misija će se zvati EULEX Kosovo, a u ovlašćenjima će biti ravnopravna sa domaćim predstavnicima," naveo je Kući. 

Fisnik Korenica je ocenio da buduća misija EULEX-a svojim izvršnim mandatom, koji je sada praktično ograničen zbog sastava secijalnog tužilaštva i sudskog veća, koji će biti većinski domaće, može da odigra pozitivnu ulogu u pravosudnom sektoru.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.