SAD: Formirajte Tribunal ili će to uraditi UN

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2/Koha ditore 

Američka ambasadorka Trejsi En Džejkobson se u četvrtak sastala sa liderima vodećih političkih partija od kojih je tražila da što pre formiraju Tribunal za pretpostavljene zločine OVK. Takođe je tražila da se od misije EULEX preuzme što je manje moguće ovlašćenja. Odluka o Tribunalu i EULEX-u treba da bude doneta pre održavanja parlamentarnih izbora, prenosi "Koha ditore".

Lideri vodećih političkih partija na Kosovu bez pokreta "Samoopredeljenje" u četvrtak su se, daleko od očiju medija, sastali u kancelariji američke ambasadorke Trejsi En Džejkobson. 

Prema izvorima lista, razgovarali su o osnivanju Tribunala za ratne zločine na Kosovu kao i o transformaciji misije EULEX. 

Premijer i lider DPK Hašim Tači, lider DSK Isa Mustafa, ANK Bedžet Pacoli, ABK Ramuš Haradinaj su prisustvovali tom sastanku. 

Američka ambasada je potvrdila susret, ali nije iznela detalje o čemu se razgovaralo.

"Ambasadorka je bila domaćica tog sastanka rukovodilaca političkih partija u okviru stalnih napora Ambasade da podrži značajnu agendu kosovskog zakonodavstva," kaže se u odgovoru američke kancelarije.

Ipak, izvor koji je prisustvovao ovom sastanku je rekao da je američka predstavnica insistirala da Skupština Kosova što pre osnuje sud za osudu pretpostavljenih ratnih zločina OVK.

"Na ovom sastanku se nije razgovaralo ni o reformi ni o datumu izbora. Od lidera je tražila da što pre bude osnovan Tribunal za ratne zločine. I ako to ne uradi Skupština, Tribunal će biti formiran, a nije isključena ni mogućnost da to urade UN," rekao je ovaj izvor, 

Takođe se saznaje da su se lideri dogovorili da Tribunal ima dva centra – jedan na Kosovu i jedan u Holandiji. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.