EULEX: Sever Kosova pod "jarmom organizovanog kriminala"

Nakon što je gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović jutros izneo kritike na račun rada EULEX-a i njihovog pokušaja hapšenja Radovana Radića u ovoj opštini, EULEX je izdao saopštenje u vezi sa ovim kritikama i zatražio izvinjenje od gradonačelnika Vulovića. Osim demantija da je EULEX upotrebio prekomernu upotrebu sile i objašnjenja na koji način se postupalo prema majci Radovana Radića, u ovom saopštenju se naglašava da  je primarni interes EULEX-a da na Severu Kosova zavlada vladavina prava.
 
"Misija kategorično izjavljuje da je veoma zainteresovana da se angažuje kod lokalnih zajednica na severu Kosova i da je njen pimarni interes da uspostavi legitmnu, predvidljivu i pouzdanu vladavinu prava na severu Kosova, tako da te iste zajednice više ne moraju da žive pod jarmom organizovanog kriminala koji sputava lokalnu privredu, obezbeđujući tako da većina stanovništva živi u siromaštvu, dok klasa kriminalaca uživa u plodovima kriminalne aktivnosti," stoji u ovom saopštenju.
 
Ranije danas, međutim, u telefonskoj izjavi za KoSSev, portparolka EULEX-a, Irina Gudeljević, nije želela da komentariše sastanak četiri gradonačelnika o tome koja će biti dalja reakcija severnih opština prema EULEX-u, sazvan na hitnu incijativu gradonačelnika Vulovića posle jutrošnje EULEX-ove akcije, naglasivši da EULEX "nije politička misija, već tehnička."
 
U saopštenju se pozivaju lica sa poternica da se jave u najbližu policijsku stanicu ili da kosovske pravosudne organe kontaktiraju preko svojih advokata.
 
U nastavku sledi izvorni tekst EULEX-ovog saopštenja koji je stigao putem mejla u našu redakciju:
 
Operacija EULEX-ove policije u Zupču, opština Zubin Potok
 
10. april 2014.
 
Misija prima k znanju komentare koje je rano jutros dao predsednik opštine Zubin Potok, Vulović. G-din Vulović je naveo da je policija EULEX-a maltretirala jednog stanovnika opštine Zubin Potok. To je u suprotnosti sa činjenicama. Policija EULEX-a je, u svrhu pružanja podrške istrazi, izvršila video snimanje cele operacije. Video snimak jasno pokazuje policajce EULEX-a kako se predstavljaju kao policajci – na srpskom jeziku – i zahtevaju od ženske osobe koja se nalazi u kući da ostane u svojoj sobi. Ona je odmah poslušala njihovo naređenje. Želimo da naglasimo da ni u koje vreme nije došlo do bilo kakvog fizičkog kontakta sa njom, a kamoli do bilo kakvog maltretiranja. EULEX očekuje od g-dina Vulovića da javno povuče svoju izjavu i objavi puno izvinjenje EULEX-u, kao i međunarodnim policajcima koji su sprovodili operaciju prema najvišim profesionalnim standardima.
 
Takođe, misija konstatuje izjavu gradonačelnika Vulovića  da su lica koja se nalaze na spisku poternica Interpol-a u vezi sa ubistvom Envera Zimberija, spremna da daju svoje izvaje tužiocu. Stoga pozivamo gradonačelnika Vulovića da pozove građane Zubinog Potoka koji se nalaze na tom spisku da dođu u najbližu policijsku stanicu, daju svoje izjave i podvrgnu se pravičnom postupku. Alternativno mogu i da, uz pomoć svojih advokata, pozovu tužioce na broj 038 512 638 ili im pošalju e-mejl na adresu TaskForceMitrovicaPolice@eulex-kosovo.eu. Ako nemaju čega da se boje, onda ne bi trebao da bude problem da dođu u policijsku stanicu i podvrgnu se pravičnom postupku.
 
Na kraju, misija kategorično izjavljuje da je veoma zainteresovana da se angažuje kod lokalnih zajednica na severu Kosova i da je njen pimarni interes da uspostavi legitmnu, predvidljivu i pouzdanu vladavinu prava na severu Kosova tako da te iste zajednice više ne moraju da žive pod jarmom organizovanog kriminala koji sputava lokalnu privredu obezbeđujući tako da većina stanovništva živi u siromaštvu, dok klasa kriminalaca uživa u plodovima kriminalne aktivnosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.