EULEX se zatvara što je pre moguće: Borhart napustio EULEX zbog korupcije, tužiteljki Bamieh prećeno smrću?

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) biće zatvorena što je pre moguće, preneo je sinoć kosovski portal "Gazeta Blic" reči neimenovanog nemačkog diplomate, dodajući da će Nemačka već u novembru zatražiti smanjenje nadležnosti EULEX-a. Istovremeno, drugi kosovski portal – "Gazeta Express" piše da je tužiteljka Marija Bamieh dobila pretnje da će po nju doći "hladnokrvni ubica", kao i da je pretnja stigla i iz samog EULEX-a. Vesti o najnovijoj aferi o navodnoj korupciji u EULEX-u, a koju je prvi otkrio kosovski list "Koha Ditore", pozivajući se na navodne dokaze koje o tome ima doskorašnja tužiteljka ove misije za vladavinu prava na Kosovu, Maria Bamieh, ne silaze sa naslovnih stranica kosovskih portala i novina, a prenose ih i mediji u Srbiji.
 
"Kosovo je zemlja i mi želimo da se Priština sama više angažuje u borbi protiv korupcije. Specijalan sud za ratne zločine funkcionisaće van zemlje, dok će korupcija biti zadatak za lokalno stanovništvo i preduslov za integraciju u Evropsku uniju. Mi ne moramo da trošimo novac poreskih obveznika na nešto što ne funkcionište. Stoga, zatvorićemo ovu misiju što je pre moguće,” rekao je neimenovani nemački diplomata za Gazetu Blic, dodajući da će Nemačka ne samo tražiti odgovornost u Briselu za navodne slučajeve korupcije u EULEX-u, već će takođe zahtevati i kompletnu transformaciju ove misije, a kroz dodatno smanjenje nadležnosti EULEX-a. Ove zahteve Berlin će predstaviti najkasnije u novembru.

Gazeta Blic piše i o tome da je bivšem šefu EULEX-a, Berntu Borhartu, Berlin naložio da napusti EULEX, uprkos tome što je njegov ugovor u tom trenutku još uvek trajao.
 
Nemački ministar spoljnih poslova, Gvido Vestervele i Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost, Ketrin Ešton, prethodno su Borhartu produžili mandat za godinu dana, kako bi se Borhart u EULEX-u upravo borio protiv korupcije. Međutim, njemu je potom naloženo da napusti EULEX što je pre moguće, jer "uprkos velikim naporima", on "nije dao željene rezultate u borbi protiv korupcije," kao i zbog sukoba koji su se javili unutar Misije i to posebno među tužiocima, piše ovaj kosovski portal. 
 
Ne želeći, sa druge strane, da Misija ostane bez šefa u trenutku kada bude izbila “medijska oluja” zbog navoda o korupciji u Misiji, Berlin je zatim pristao da novi šef EULEX-a bude Gabriele Meuči.
 

Povezani članci:

Bivši šef EULEX-a Borhart i tužiteljka Novotna sprečili istragu protiv Florija?

Suspendovana tužiteljka EULEX-a prethodno tužila bivšeg poslodavca i dobila rekordnu odštetu

Šef EULEX-a: "Merodavniji forum" za optužbe i dokaze protiv EULEX-ovih sudija i tužioca je na sudu, a ne "pred sudom javnog mnjenja"

Koha: Sudije EULEX-a primale mito da zatvore više slučajeva na Kosovu, a tužilac Ratel ometao istrage

Odlazeći šef EULEX-a: Slučaj "Drenica" i suđenje Oliveru Ivanoviću velik uspeh EULEX-a

Maria Bamieh: Pretili su mi da će po mene doći hladnokrvni ubica

U zajedničkom intervjuu za Gazetu Express i Gardijan, tužiteljka Marija Bamieh je rekla da se nalazi u opasnosti, da joj je rečeno da je ranjiva, te da joj je zbog objavljivanja informacija navodno prećeno "hladnokrvnim ubicom," a pretnje su stigle i iz EULEX-a.

“Rečeno mi je da sam ranjiva. Rečeno mi je da N. C. (ime poznato redakciji Express-a) može doći po mene, jer objavljujem informacije. On je hladnokrvni ubica. Pretio mi je i EULEX, napali su me. Mogu da budem i u opasnosti zbog kriminalaca koji sada slave,” rekla je Bamieh i dodala:

“Svaki kriminalac na Kosovu sada slavi. Dva 'milionera' su veoma zabrinuta. Slaviće se, jer više nisam u kancelariji. Radila sam na slučajevima korupcije koji su uključivali pitanja vozačkih dozvola – na slučaju Ahmeta Šalje (službenik za vozačke dozvole u Peći), zbog čega su u zatvoru, a sigurna sam da će tamo slaviti.”

Bamieh je dodala da o svemu ovome govori, jer želi da zaštiti svoju reputaciju, te da ukoliko se EULEX odluči na hapšenje, to mora da uradi javno.

 


Šefica kancelarije za javno informisanje EULEX-a, Dragana Nikolić Solomon je, povodom najnovije medijske afere o navodnoj korupciji u EULEX-u, u cirkularnoj pisanoj izjavi za javnost navela: 

U međuvremenu je i na sajtu EULEX-a objavljena novija izjava portparola Misije, bez navođenja njegovog/njenog imena:
 
"Tesno pratimo dešavanja na Kosovu u vezi sa tvrdnjama uperenim protiv postojećih i bivših članova Misije vladavine prava EU, EULEX Kosovo.
 
EULEX i pravosudni organi Kosova od 2013. god. sprovode zajedničku istragu ovih tvrdnji. Samim tim, sprovodi se temeljan postupak, u skladu sa onim što je u središtu napora koje ulaže EULEX, naime, borba protiv korupcije i nekažnjivosti.
 
Bez obzira na tekuću istragu, pretpostavka nevinosti predstavlja osnovu svakog sistema vladavine prava i garanciju koja se mora primenjivati bez diskriminacije u pogledu svakog građanina.
 
Ponavljamo punu podršku ESSP novoimenovanom šefu Misije EULEX i njegovom posvećenom timu stručnjaka. Uvereni smo da će oni nastaviti da uspešno sprovode mandat misije i da će pomoći kosovskim organima oko konsolidacije održivog i odgovornost sektora vladavine prava na Kosovu, slobodnog od političkog mešanja."
 
O navodima o korupciji
 
„EULEX  ima težak mandat koji se posebno bavi osetljivim slučajevima, i zbog toga je Misija izložena potencijalnim optužbama, uključujući i one sa jedinim namerom da se potkopa rad Misije. Merodavan forum za iznošenje navoda ove vrste je putem sudskih postupaka, gde se ti navodi potvrđuju – ili opovrgavaju – od strane suda, a ne pred sudom javnog mnjenja.“
  
O suspenziji tužiteljke Bamieh
 
"G-đica Bamieh nije suspendovana posle pojavljivanja članka u medijima. Suspendovana je prošle sedmice, dok se čeka na rezultate unutrašnje istrage u vezi sa odavanjem poverljivog materijala. Ovo je uobičajeni postupak. Uzbunjivanje ne znači da možete da odate poverljiva dokumenta medijima, posebno kada znate da je organizacija već pokrenula postupak. Suspenzija nije kazna, već je Misija morala da reaguje ekspeditivno kako bi se zaštitila od daljeg odavanja dokumenata."
 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.