EULEX podigao optužnicu protiv osmorice Srba iz Zubinog Potoka u vezi sa barikadama

Posle neuspelog prvog sudskog ročišta u petak, 7. novembra, novo ročište zakazano za 17. novembar

 
EULEX je pre dvadesetak dana podigao optužnicu protiv osmorice Srba iz Zubinog Potoka u vezi sa krivičnim delima koje su navodno počinili tokom takozvanog perioda barikada pre dve godine. Posle neuspelog prvog sudskog ročišta koje je održano pre tri dana u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici, novo ročište zakazano je za 17. novembar. Na ročištu u petak, 7. novembra, optužnica nije pročitana, a ni optuženi Srbi se nisu izjasnili o krivici, potvrdio je za KoSSev jedan od advokata optuženih, Miodrag Brkljač. Odbrana se požalila na to da im je tužilaštvo, umesto dosadašnje prakse dostavljanja materijala u pisanoj formi, uručilo materijal u elektronskoj, navevši da je to učinjeno protivzakonito. Diskovi su uručeni lično, ali su neki advokati odbili da prime diskete. Međutim, materijal od više hiljada stranica nije u potpunosti čitljiv, a Brkljač je za KoSSev takođe ocenio da je odbrana na ovaj način onemogućena da radi. Tako je sudija Franciska Fiser (Franciska Fiser) naložila tužiocu Paskalu Persunsu (Pascal Persoons) da do sledećeg petka  odbrani dostavi potreban sudski materijal u pisanoj formi. Drugi advokat, Faruk Korenica, koji takođe brani Srbe u ovom slučaju, naveo je jutros za KoSSev da se tužilac Persuns ponašao bahato. Iz EULEX-a do sada, međutim, nije dostavljena informacija – potvrda i razjašnjenje u vezi sa ovim slučajem. Vršilac dužnosti šefa Kancelarije za štampu i javno informisanje EULEX-a, Dragana Nikolić-Solomon, koja je ujedno i dežuran portparol misije koju već dve nedelje u javnosti i medijima potresaju vodeći naslovi o aferama i navodnoj korupciji, navela je u jutrošnjem mejlu za naš portal da iz EULEX-a neće moći pre ponedeljka da odgovore na pitanja u vezi sa ovim slučajem, a koja smo joj sinoć dostavili. 
 
"Može se reći da je u petak bio pokušaj održavanja tog prvog takozvanog saslušanja. Nije održano klasično prvo saslušanje, jer, niti je pročitana optužnica, koliko ja znam, niti su se naši klijenti izjašnjavali o krivici, a to je osnovna stvar koja treba da se uradi na prvom saslušanju," potvrdio je za KoSSev jedan od advokata optuženih Srba, Miodrag Brkljač, dodavši da on zbog ranije preuzete obaveze nije prisustvovao prvom ročištu, te da ga je zamenjivao kolega i čuven advokat – Žika Jokanović.
 
Brkljač je ipak potvrdio da su se na ročištu u petak pojavila sva osmorica optuženih Srba, sa svojim advokatima, koje su – ili sami odabrali, ili su neki određeni po službenoj dužnosti. On je naveo i da svi optuženi nisu u istom položaju, te da se jedan od njih već nalazi u pritvoru – Slobodan Sovrlić.

Suđenje počelo 8 dana nakon prestanka štrajka glađu Sovrlića i Kompirovića

Suđenje protiv osam meštana Zubinog Potoka usledilo je osam dana nakon što je Slobodan Sovrlić, zajedno sa Milanom Kompirovićem, prekinuo štrajk glađu, koji su zajedno započeli 20. oktobra. Oni su tada takođe i uputili odvojena pisma EULEX-ovom sudiji, Vidaru Stenslandu, u kojem su naveli da stupaju u štrajk glađu zbog pritisaka i neprimerenog ponašanja EULEX-ovog tužioca Paskala Persunsa, tvrdeći da se nepravedno drže u pritvoru.

 
Slobodan Sovrlić, Slavoljub Veličković, Boban Janićijević, Rodoljub Tomović, Žarko Jakšić, Uroš Božovic, Branko Đurović, Dragan Radulović terete se za više krivičnih dela, od kojih su najteža napad na osoblje Ujedinjenih Nacija i pridruženo osoblje. Oni se još terete i za sprečavanje službenih lica u vršenju svoje dužnosti, te "učestvovanje u skupini koja vrši nasilje", potvrdio je takođe Brkljač. Ova navodna krivična dela počinjena su nakon izbijanja takozvane julske krize 2011. 
 
A prema nezvaničnim informacijama do kojih je KoSSev došao, optužnica ima više hiljada strana i nije jasno formulisana, odnosno, osmorica optuženih Srba nisu razumeli ko je od navedenih krivičnih dela koje delo počinio. 
 
Za odbranu poseban problem predstavlja to što je materijal za suđenje advokatima dostavljen u elektronskoj formi i nije u potpunosti čitljiv, a neki od advokata odbili su da prime diskove. 
 
Prema rečima Miodraga Brkljača, i sudija Fiser je kritikovala tužioca Persunsa zato što odbrani nije dostavio potreban sudski materijal u pisanoj formi.
 
"Mi to jednostavno ne možemo da koristimo. Mnogi snimci koji su urađeni ne vide se dobro. Mi smo praktično onemogućeni da radimo kako treba i onda je sudija naložila tužiocu da nam se do sledećeg petka dostavi pisani materijali u fajlovima, kako je to urađeno u drugim predmetima," kaže Brkljač i dodaje:
 
"Ono što je za nas advokate bilo posebno bitno u ovom slučaju jeste to da je ovo je prvi slučaj da nam tužilaštvo, koje po zakonu ima obavezu da nam posle podizanja optužnice dostavi pisane materijale i sve dokaze kojima raspolaže – tužilaštvo nam je to dostavilo u elektronskoj formi. Trebalo bi sada da to sve štampamo u dve, tri, do pet hiljada stranica, koliko ima, sami bi to morali, a nisu svi advokati u stanju da to i urade." 
 
Još jedan poznati mitrovički i kosovski advokat, Faruk Korenica potvrdio je  za KoSSev navode Brkljača da je za odbranu bilo problematično dostavljanje sudskog materijala u elektronskoj formi, koje je bilo protivzakonito, te da je određen nov rok za dostavu pisanog materijala, ali i da se tužilac ponašao bahato.
 
"Sledećeg petka bi trebalo da nam se uruče spisi predmeta, jer uručenje spisa predmeta nije urađeno po zakonu. Samo ročište ne može da se zakaže ukoliko tužilac nije uredno dostavio spise. Tužilac to nije uradio, on se ponaša bahato. Međutim, mi smo uspeli da izdejstvujemo da se ipak ispoštuje zakon  i odluka suda je da je tužilac dužan da nam do petka, 14. novembra, uruči pisani materijal, a ne na CD kako je uradio," naveo je Korenica.
 
Korenica je potvrdio da je nastavak pretresa zakazan za 17. novembar. 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.