Marko Đurić: Kosovska Mitrovica je grad stradalnik, mučenik i heroj

Severna Mitrovica proslavlja danas gradsku slavu – Mitrovdan. Ove godine, pored velikog broj građana, proslavljanju slave prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, koji je poručio da je celoj Srbiji poznata uloga Kosovske Mitrovice za srpski narod na KiM, kao i iskušenja kroz koja su Mitrovčani prošli u prethodnih 15 godina. 
 
Liturgijom u hramu Svetog Dimitrija koju je služio episkop Raško-prizrenski Teodosije, slavskom litijom ulicama Severne Mitrovice, sečom kolača na glavnom gradskom trgu – ispred spomenika ruskom konzulu Grigoriju Stepanoviču Ščerbinu, ručkom u porti hrama, i kulturnim programom, Mitrovčani su obeležili još jednu gradsku slavu.
 
U posebno velikom broju, građani Severne Mitrovice su propratili sečenje slavskog kolača, nakon kojeg je Vladika Teodosije u besedi poručio da je dužnost svih Mitrovčana da sačuvaju grad, te da će im u tome pomoći i oni koji u srcu nose Kosovo i Metohiju. 
 
“Ovaj grad smo dužni da sačuvamo, ne samo svojim moćima, već će nam u tome priteći naši prijatelji širom sveta, koji u srcu nose Kosovo i Metohiju i koji se nisu u srcu odrekli ovog svetog prostora,” rekao je Teodosije.
 
Đurić: Kosovska Mitrovica – grad stradalnik, mučenik i heroj
 
Pored episkopa raško-prizrenskog, građanima se obratio i Marko Đurić koji je objasnio da je Kosovska Mitrovica, kako je rekao, grad "stradalnik", "mučenik" i "heroj", ali i da je Srbiji poznata uloga Kosovske Mitrovice za srpski narod na KiM.

Marko Đurić: “Tražimo i borimo se samo za ono što je naše, ni od koga ne želimo ništa da uzmemo, želimo da sami sebi gradimo i pomognemo. Ako ne možemo nikome da pomognemo, mi svakako nećemo ni odmagati. A nećemo dozvoliti da se na našoj zemlji stvara, ni mala, ni velika Albanija, niti da se Srbima koji ovde žive vekovima u miru i Srpskoj pravoslavnoj crkvi oduzimaju njihova prava”
 
“Svaki grad na Kosovu i Metohiji je grad stradalnik i grad mučenika, a Kosovska Mitrovica je grad koji je i stradalnik i mučenik i heroj. Cela Srbija zna koja je uloga Kosovske Mitrovice za srpski narod na Kosovu i Metohiji i cela Srbija zna za iskušenja kroz koja ste vi, koji ovde živite, prošli u prethodnih petnaest godina,” rekao je Đurić i dodao: 
 
“Tražimo i borimo se samo za ono što je naše, ni od koga ne želimo ništa da uzmemo, želimo da sami sebi gradimo i pomognemo. Ako ne možemo nikome da pomognemo, mi nećemo ni odmagati."
 
Proslavi je prisustvalo političko rukovodstvo grada, predvođeno gradonačelnikom Goranom Rakićem i predsednikom Privremenog organa Aleksandrom Spirićem, koji su, uz Crkvu, organizovali ovu proslavu.

 


Sveti Dimitrije je danas patron samo dva srpska grada, a to su Sremska i Kosovska Mitrovica.

Sveti Dimitrije važi za zaštitnika i grada Soluna, koji je, kako Solunci veruju, mnogo puta, na čudesan način bio izbavljen od osvajača. Upravo ta čudesna izbavljenja Solunci pripisuju molitvama Svetom Dimitriju.

S obzirom na to da su Kosovska Mitrovica i glavni mitrovički most od 1999. godine bili često poprište etničkih sukoba Srba i Albanaca, a zbog čega se ovaj grad kod lokalnog srpskog stanovništva doživljava "prvim branikom" Severnog Kosova, slava Svetog Dimitrija za građane Kosovske Mitrovice ima poseban značaj, te se od 1999. godine posebno proslavlja.
 
Ove godine je centralnoj proslavi prethodilo više kulturno-sportskih događaja, ali i proglašenje bivšeg šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina od strane Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica – počasnim građaninom ovog grada, kada su mu simbolično uručeni ključevi grada, povelja, plaketa i slika Če Gevare. 


 
TONSKI ZAPIS – Marko Đurić na gradskoj slavi u Severnoj Mitrovici:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.