EU Observer: Očekuju se optužnice protiv Tačija i Dauta Haradinaja

Strani mediji nastavljaju da se bave razvojem događaja koji se odvijaju oko Specijalnog suda na Kosovu. EU Observer, nezavisni medij koji pokriva zbivanja unutar Evropske unije, dao je prostora izjavi državama Kvinte, koja je objavljena juče kao ultimatum protiv ukidanja Specijalnog suda. Takođe, pominje protivljenje predsednika Kosova Hašima Tačija i Dauta Haradinaja Specijalnom sudu, navodeći da će se baš njih dvojica suočiti s optužnicom.

"Očekuje se da se Daut Haradinaj i Tači, dva bivša komandanta OVK suoče sa slučajevima u Sudskoj specijalizovanoj instituciji na Kosovu," piše EU Observer, navodeći da protivljenjima protiv suda ugrožavaju evropsku budućnost Kosova, prenosi portal Zeri

Dalje se u tekstu navodi da je EU stvorila Specijalni sud da se bavi optužbama protiv visokih zvaničnika OVK koji su bili uključeni u trgovinu organima srpskih zarobljenika tokom ratu na Kosovu 1998. i 1999.

EU Observer je preneo izjavu premijera Kosova, Ramuša Haradinaja, tokom jučerašnje posete Đakovici, gde je on rekao da je bio protiv suda dok je bio u opoziciji, te da je i sada protiv. 

"Njegov brat, Daut Haradinaj, poslanik, otišao je još dalje, kada je prošle nedelje rekao da će prva hapšenja Specijalnog suda aktivirati bivšu gerilu OVK-a," piše EU Observer

Takođe je pomenut i predsednik Kosova, Hašim Tači, u sklopu ovog napora i njegove odluke da oprosti braći Kićina i Ramadani. 

Info-ks

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.