EU ceni doprinos Albanije, ali o ZSO samo u okviru dijaloga Kosova i Srbije

FOTO: Printscreen

Povodom pripreme nacrta statuta o Zajednici opština za srpskom većinom na Kosovu od strane Vlade Albanije, portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da je dobrodošao svaki konstruktivan doprinos dijalogu u okviru kojeg se razgovara o Zajednici, ali da je dijalog jedina platforma gde se treba odvijati rasprava o primeni ovog dogovora.

„Kao što je već više puta rečeno, rasprava i izrada Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu se može odvijati samo u okviru Dijaloga uz podršku EU”, potvrdio je Peter Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

Albanski premijer Edi Rama je potvrdio 8. juna da je predao Berlinu i Parizu nacrt teksta o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Ovaj nacrt je stigao i na adresu Evropskog saveta, a diplomatski izvori koji su imali priliku da vide ovaj nacrt su ocenili da se radi o „ozbiljnom i visokokvalitetnom dokumentu“.

Briselski portparol je potvrdio da je postojao plan da se 5. i 6. juna u Briselu održi prva rasprava eksperata o statutu Zajednice.

Sastanak je otkazan u svetlu eskalacije stanja na Severu Kosova, i umesto toga, Prištinu i Beograd u tim datumima posetio evropski specijani predstavnik za dijalog, Miroslav Lajčak.

U međuvremenu, Stano je potvrdio spremnost EU da održi rapravu oko nacrta statuta Zajednice.

„EU kao fasilitator dijaloga spremna je da uskoro bude domaćin sesije o izradi nacrta i u kontaktu je sa obe strane”, naveo je Peter Stano.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena 2013. u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

Dve godine kasnije dve strane su usaglasile principe na osnovu kojih ona treba da bude formirana, ali je Ustavni sud Kosova utvrdio da neki od njih nisu u skladu sa zakonima Kosova.

Ipak, zaključeno je da oni mogu da se usaglase sa Ustavom Kosova, ali su vlasti ipak odbijale da formiraju Zajednicu.

Potom se dve strane krajem februara prihvatile Sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU, dok je aprila usaglašen i Aneks za njegovu implementaciju.

Kosovo je odbijalo da primeni ovu obavezu. Međunarodna Zajednica u proteklim mesecima vrši pritisak na zvaničnu Prištinu da ispuni ovu obavezu.

Formalna rasprava o nacrtu statuta Zajednice počela je 2. maja na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premiejra Kosova Albina (Aljbin) Kurtija koji je održan u Briselu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

RSE

Pročitajte još:

Lavina negativnih reakcija sa Kosova na to što je Rama podneo svoj predlog za ZSO

I premijer Albanije ima predlog za ZSO, predao ga Makronu i ŠolcuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.