EU bi mogla da formira misiju za praćenje izbora, a na poziv Kosova

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Diplomate EU kažu da su svesne gorkog iskustva sa izbora iz 2010. godine i dobrog iskustva sa poslednjih lokalnih izbora i da zbog toga očekuju da će parlamentarni izbori proći bez manipulacija, prenosi ”Koha ditore”.

Ipak im još uvek nije jasno, koje bi međunarodno telo trebalo da potvrdi regularnost izbora. Već sada su započele konsultacije, za formiranje misije EU za kontrolu izbora, jer ona treba da bude formirana na poziv kosovskih vlasti.
 
Posle izbora 2010. godine, Evropska unija je imala jedinstven stav u vezi sa održavanjem izbora na Kosovu. Iako su bili najviše zainteresovani za spremnost Kosova da uđe u pregovore sa Srbijom i sa, tada, jasnim stavom da je ”premijer Tači pravi čovek za kompromise”, iz kancelarije visoke predstavnice EU – Ketrin Ešton, su oklevali da priznaju činjenice sa terena, da je na tim izborima bilo ne samo neregularnosti, već i manipulacija. 
 
U izjavama iz kancelarije gospođe Ešton su upućivani pozivi ”da se što pre formira vlada i da se što pre započne dijalog sa Beogradom”. 
 
Za njih je bilo dovoljno da na tim izborima nje bilo krvoprolića, a za evropske standarde su rekli: ”od Kosova ne očekujemo toliko visoke standarde”. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.