Na spisku EULEX-a još šesnaest Srba

Za krivična dela počinjena u poslednje tri godine, šesnaest Srba sa severa Kosova i Metohije moraće posle Uskrsa da se jave u bazu EULEX-a u južnoj Mitrovici, saznaje "Politika".

"Licima koja se nalaze na ovom spisku EULEX-a bilo kao osumnjičeni bilo kao svedoci, biće upućen poziv kada treba da se javi misiji EU", kaže naš izvor koji ističe da se ne radi o krivičnim delima koja su počinjena u vreme rata 1999. godine, za koja su već dvojica Srba osumnjičena i nalaze se u pritvorskoj jedinici u Kosovskoj Mitrovici.
 
Nezvanično se saznaje da se lica sa ovog EULEX-ovog spiska pozivaju zbog ubistva kosovskog policajca, pripadnika ROSU Envera Zumberija, 25. jula 2011. godine, u opštini Zubin Potok nadomak sada integrisanog prelaza Brnjak, ali i zbog postavljanja barikada na severu KiM.
 
Sa saznanjima do kojih smo došli očigledno nisu upoznati čelnici Srba sa severa Kosova. Vučina Janković, gradonačelnik opštine Zvečan, kaže da za novi spisak osumnjičenih Srba nije čuo: "To čujem od vas". On je ponovio stav gradonačelnika iz četiri opštine, četvoročlanog Upravljačkog tima, ali i načelnika Kosovskomitrovičkog okruga, da je EULEX nepoželjan na teritoriji severnog Kosova posle hapšenja Radovana Radića u Zubinom Potoku, ali i najnovijeg, svojevrsnog "kidnapovanja" Nebojše Vujačića, diplomiranog pravnika iz severne Kosovske Mitrovice, radnika "Pošte Srbije".
 
"EULEX ne doprinosi smirivanju tenzija i uznemirenosti naroda, jer svako strepi da će biti jedan od onih koje EULEX hapsi. Mi jesmo za vladavinu prava, ali ne vidimo kako drugačije da skrenemo EULEX-u pažnju na njihovo necivilizovano ponašanje, osim da i mi, rukovodstva četiri opštine, prekinemo saradnju s njima. Dogovorili smo se da ubuduće ne odlazimo na redovne sastanke s predstavnicima ove misije, što je inače bilo uobičajeno tokom ovih godina," kaže za "Politiku" Vučina Janković, uz naglasak da ukoliko EULEX nastavi sa svojim akcijama neće moći da spreče, što bi se reklo, događanje naroda.
 
Na pitanje novinara "Politike" da li se pod terminom „nepoželjni na severu Kosova” podrazumeva i to da je EULEX-u zabranjeno i stopirano kretanje na teritoriji četiri opštine, kao što je svojevremeno narod postavljajući barikade sprečavao da džipovi ove misije krstare drumovima severa, Janković odgovara:
 
"Mi nismo to tako definisali, ali pojam "nepoželjan" podrazumeva da su predstavnici misije EU tačno protumačili naše izjašnjavanje."
 
Poslednje hapšenje Vujačića, kojeg su predstavnici EULEX-a u šest sati ujutru uhapsili bez prethodnog obaveštavanja predstavnika lokalne samouprave i pripadnika kosovske policije, zaduženih za sever, povećalo je uznemirenost među građanima.
 
Ubrzo po hapšenju oglasili su se gradonačelnici četiri opštine, izabrani predstavnici privremenog veća sa severa Kosova – došlo je do "kidnapovanja", što je EULEX odmah demantovao navodeći da prima k znanju izjave, ali da ne deli njihov stav da je hapšenje osumnjičenog po nalogu tužioca otmica. Kako stoji u saopštenju EULEX-a dostavljenom "Politici", misija bi pozdravila svaki konstruktivan pristup primeni vladavine prava na severu Kosova. EULEX je spreman da doprinese, zajedno sa policijom Kosova, u obezbeđivanju oblasti koje gradonačelnici odrede na legitiman način.
 
B. Radomirović

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.