Eskobar u Beogradu: Želimo da se obe strane obavežu da neće biti nasilja

Eskobar Gabijel
FOTO: KoSSev

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar (Escobar) izjavio je danas da je cilj njegove posete Beogradu i Prištini bio da se podrže napori Evropske unije (EU) kako bi se rešila pitanja oko registarskih tablica i dokumenata.

„Želimo da se obe strane obavežu da neće biti nasilja“, poručio je Eskobar na konferenciji za medije u Ambasadi SAD u Beogradu.

Eskobar je ove sedmice posetio Beograd i Prištinu, zajedno sa izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog BG-PR, Miroslavom Lajčakom, s ciljem sprečavanja eventualne eskalacije, nakon najave Prištine da će od 1. septembra sprovesti odluku o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama.

On je na konferenciji za medije u petak rekao da su razgovori bili teški – „ali sam video volju da se nađe rešenje, volju da se izgradi poverenje u proces“.

SAD čule zabrinutost građana Srbije

Poručio je građanima Srbije da su Sjedinjene Države čule njihovu zabrinutost.

„U mnogim slučajevima postoji ozbiljna zabrinutost srpske zajednice na Kosovu, postoji ozbiljan problem u poverenju (između dve strane), ali postoje i stvarne mogućnosti da će problemi biti rešeni u korist i Srbije i Kosova“, dodao je Eskobar.

Izrazio je nadu da će sporazum o registarskim oznakama i ulazno-izlaznim dokumentima biti postignut.

„Nadam se da ljudi na severu Kosova 1. septembra neće videti nikakve promene u svom životu, drugim rečima da neće biti opterećeni dodatnim administrativnim procedurama, da neće biti posetioci u svojoj zemlji i da će moći da vode miran život. I verujem da ćemo to uspeti da postignemo“, rekao je Eskobar.

Primena svih sporazuma da bude deo agende u Briselu

Prema njegovim rečima, SAD su prenele liderima Kosova i Srbije da očekuju da se pitanje primene svih postojećih sporazuma nađe na agendi na sledećem sastanku u Briselu.

„Ne očekujemo da se tad postigne dogovor, ali svakako očekujemo da to bude na agendi“, rekao je Eskobar.

Američki zvaničnik je ocenio da dijalog između Kosova i Srbije u Briselu nije klinički mrtav, uz podsećanje da SAD podržavaju dijalog iako ne učestvuju u njemu.

Agendu dijaloga, kako je rekao, uspostavio je predstavnik EU, sa dve tačke dnevnog reda: generalni status odnosa i aktuelni problemi.

„Najvažiji deo je obaveza lidera i to je ono što smo dobili od obojice lidera, da će nastaviti da budu učinkoviti i fleksibilni u dijalogu. Deo naše uloge jeste da oni ispune te obaveze sa ciljem očuvanja regionalne stabilnosti. Nastavićemo da pritiskamo obe strane da održe mir i stabilnost“, rekao je Eskobar.

On je izrazio nadu da će razgovori uroditi plodom.

„Očekujem da ćemo do kraja meseca na osnovu obaveza obe strane i napora specijalnog predstavnika EU naći način da krenemo napred na miran način“, rekao je Eskobar.

Dodao je i da će svi ranije dogovoreni sporazumi morati da budu primenjeni, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na severu Kosova. Eskobar je naveo da je tu poruku „jasno preneo“ kosovskoj vladi.

Eskobar i Lajčak sastali su se dan ranije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je nakon sastanka izjavio da se razgovori u narednim danima nastavljaju i da veruje u „neko kompromisno rešenje“.

Američki zvaničnik je doputovao u Beograd 25. avgusta iz Prištine. Na Kosovu se sastao sa tamošnjim zvaničnicima. Sa njim je bio i Miroslav Lajčak, izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog.

Cilj posete Eskobara i Lajčaka je sprečavanje eskalacije između Srbije i Kosova, nakon što je kosovska Vlada najavila da će 1. septembra implementirati odluku o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na RKS i izdavanju srpskim državljanima ulazno-izlaznog dokumenta.

Vlada Kosova je implementaciju odluke odložila za početak septembra, nakon što su se lokalni Srbi na severu 31. jula pobunili i postavili barikade na putevima.

Potom su se premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali u Briselu 18. avgusta, kako bi pronašli rešenje u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, ali nije bilo konkretnog rezultata.

Radio Slobodna Evropa

Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.