Erdogan kritikuje Haradinaja: Od kada štitite one koji su pokušali puč?

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog, osim naslova koji je adaptiran)

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, zapretio je kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju da će biti odgovoran za smenu ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne službe zbog zajedničke operacije turskih i kosovskih obaveštajnih službi, što je rezultiralo hapšenjem i izručenjem šest turskih državljana osumnjičenih za vezu sa pokretom Gulen.

U petak je Haradinaj smenio ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja i šefa tajne službe Dritona Gašija, navodeći da su sproveli akciju u četvrtak bez njegovog znanja.

Vljora Čitaku: Brani Haradinaja nakon Erdoganovih pretnji 

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska ambasadorka u Americi, Vljora Čitaku, stala je u odbranu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, nakon što je turski predsednik Erdogan pretio šefu kosovske vlade. Čak je pozvao i građane Kosova da protestuju protiv njega.

Čitaku, putem statusa na društvenoj mreži Fejsbuk, piše da Parlament i građani Kosova biraju Premijera.

Haradinaj: Odluka o turskim državljanima uticala na sve

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja, održao je redovni sastanak Saveta bezbednosti Kosova.

Savet bezbednosti Kosova raspravljao je o bezbednosnoj situaciji. Ramuš Haradinaj rekao je da je odluka o progonu šestorice državljana Turske uticala na sve.

"To je pitanje ljudskih prava, mi se ne osećamo dobro zbog ovog dela i njihovog proterivanja i za to sam doneo odluku o razrešenju dužnosti gospodina Sefaja i gospodina Gašija," naglasio je.

Prema njegovim rečima, takvi slučajevi se neće ponoviti na Kosovu.

Predsednik Kosova Hašim Tači takođe je u petak objavio izjavu kojom negira bilo kakvo saznanje o operaciji.

Govoreći u subotu pred svojim pristalicama u Istanbulu, Erdogan je rekao da je uznemiren zbog poteza kosovskog premijera da smeni ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne službe.

"A sada pitam Premijera Kosova, sa čijom naredbom si napravio takav korak? Od kada ste počeli da štitite one koji su pokušali puč protiv Republike Turske?" – rekao je Erdogan, naglašavajući snažnu podršku koju je Turska dala Kosovu tokom borbe za nezavisnost od Srbije.

Erdogan je takođe rekao da očekuje da kosovski narod neće podržati taj potez, rekavši da se "politika ne može ostvariti putem daljinskog upravljača".

Ali izgleda da je Erdogan poštedio kritike kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je u subotu podržao akciju KIA.

Na konferenciji za novinare u Prištini, Tači je citirao obaveštajni izveštaj KIA-a u kojem se navodi da je šest uhapšenih Turaka pretilo kosovskoj nacionalnoj sigurnosti.


Pročitajte još: 

Peci sumnja da čak i premijer može da ima umešane prste u proterivanju Gulenista

Inicijativa za Tačijevu smenu?

Zvanično: Haradinaj traži smenu ministra MUP-a i šefa KIA-e, nisu ga obavestili o akciji za turske državljane

Kosovo deportuje osumnjičene za povezanost sa Gulenom Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.