EPS pod kontrolom Prištine?

Iako u Kosovskoj Mitrovici odavno postoji Elektrodistribucija Srbije, koja je deo EPS-a i koja gazduje svim potencijalima na severu KiM, u Zubinom Potoku je nedavno formirana "paralelna" Elektrodistribucija – Sever.
 
Pošto će ta nova firma biti registrovana u Prištini i radiće u skladu sa Briselskim sporazumom, mnogi Srbi, a posebno zaposleni u EPS-u, smatraju da je to prvi čin predaje EPS-a i srpskih energetskih resursa na severu – pod kontrolu vlade Kosova.

KoSSev:

Naš portal je vest o osnivanju kompanije "Elektrodistrbucija Sever" D.O.O Zubin Potok javio istoga dana kada se to i dogodilo 14. novembra, tokom vanredne sednice SO Zubin potok, a uz učešće srpskog oficira za vezu Dejana Pavićevića, koji je rekao da se kompanija osniva u skladu sa Briselskim sporazumom. Dvanaest dana kasnije, ova vest i dalje nailazi na medijsku ćutnju, iako se radi o jednom od ključnih događaja na Severu Kosova.

 


Tahiri na sednici vlade ponovo: Građani Republike Kosovo, u prolazu kroz Srbiju, moraju da imaju i pasoše države Kosovo

"Elektrodistribucija Sever " D.O.O. Zubin Potok danas osnovana u ovoj opštini

 
Neki čak smatraju da je zadatak Elektrodistribucije – Sever da pod kontrolu Prištine što pre stavi jezero, branu i hidroelektranu Gazivode, veliku trafo-stanicu EPS-a "Valač" kod Zvečana i kompletnu EPS-ovu elektro-mrežu na severu KiM-a.
 
Svi naši pokušaji da od čelnika EPS-a u Kosovskoj Mitrovici saznamo o čemu se radi, ostali su bez rezultata, jer niko ne sme da se oglašava dok ne dobije dozvolu nadležnih u Beogradu. Jedini koji je bio spreman da komentariše ovu "transformaciju" bio je član Upravljačkog tima za primenu Briselskog sporazuma i predsednik opštine Leposavić, Dragan Jablanović.
 
"Elektrodistribucija – Sever je osnovana isključivo iz trgovinskih razloga. Biće pod kontrolom buduće Zajednice srpskih opština i nadamo se da će doprineti redovnijem i kvalitetnijem snabdevanju strujom Srba na severu Kosova. Ovo preduzeće ima zadatak da na tržištu, od Srbije, Makedonije, Bugarske, BiH i drugih zemalja u okruženju, kupuje električnu energiju i da je po što povoljnijoj ceni distribuira našim korisnicima. Kupovaće struju i od EPS-a i od kosovskih proizvođača. Očekujemo da će Srbi na severu Kosova dobiti jeftiniju struju i da će je redovno plaćati – ističe Jablanović.
 
On tvrdi da kompletna mreža EPS-a ostaje na severu Kosova i da formiranje Elektrodistribucije -Sever ne znači gašenje srpske Elektrodistribucije koja će i dalje gazdovati Gazivodama, Valačom i svim drugim resursima i objektima na severu KiM koji su imovina države Srbije. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.