Episkopi SPC u SAD: Čvrsto i nedvosmisleno smo protiv podele Kosova

Nakon što su se srpske parohije i organizacije u Americi oglasile protiv podele Kosova, upozoravajući na mogućnost masovnog egzodusa, podeli su se usprotivili i episkop Srpske pravoslavne crkve u SAD – zapadnoamerički Maksim, novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin i istočnoamerički Irinej.

„Mi, arhijereji Srpske pravoslavne crkve u SAD, pridružujemo se našim vernim čelnicima naše zajednice duž cele zemlje da izrazimo naše čvrsto i nedvosmisleno protivljenje predloženoj podeli Kosova i Metohije – našem duhovnom, istorijskom i kulturnom jezgru, sa kojim smo nerazdeljivo vezani“ – naveli su arhijereji, podržavši poruku Sabora SPC o KiM od 10. maja.

Oni su takođe izrazili zabrinutost za „neprestane javne napade“ i „kampanju klevetanja usmerenih protiv episkopa i sveštenstva od strane onih koji se za podelu zalažu“.

„Podsećamo sve strane koje hoće da utišaju glas Crkve na bitne odluke Potomske deklaracije, donete na završetku nedavno održanog Ministarskog samita za unapređenje verskih sloboda u Vašingtonu, koji je između ostalog potvrdio: Lica koja pripadaju verskim zajednicama, kao i oni koji nisu vernici, imaju pravo da slobodno učestvuju u javnim diskursima njihovih dotičnih zajednica (26.VII.2018),“ poručili su.

Povezane vesti:

Oglasila se Srpska Pravoslavna Crkva u Americi: Teritorijalna podela bi uzrokovala masovni egzodus i unutrašnje proterivanje stanovništva

Apel Sabora SPC o KiM: Državnici nikad da ne daju saglasnost za otuđenje, podela bi dovela do egzodusa, krše se prava Srba i Crkve, mir neophodan

Apel sveštenstva i monaštva ERP KiM srpskom rukovodstvu i međunarodnim predstavnicima: Protiv podele, omogućite srpskom narodu da opstane i živi u miru

Vladika Teodosije: Ne deli se jedno sveto Kosovo i Metohija. Srbin se meri hrabrošću i čojstvom

Apel vladike Teodosija protiv podele i razgraničenja: Međunarodna zajednica da ne dozvoli egzodus

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.