Episkop Teodosije služio liturgiju u KM: U zajednici sa Bogom i drugima moguće prebroditi iskušenja

Teodosije Mitrovica liturgija
FOTO: Eparhija raško-prizrenska

Na praznik Svetog Spiridona Čudotvorca, kada SPC proslavlja i dan majki, u narodu poznat kao Materice, Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je liturgiju u Kosovskoj Mitrovici, uz sasluženje sveštenstva i u prisustvu velikog broja građana.

Nakon pročitanog Jevanđelja, episkop Teodosije se obratio vernicima besedom.

“Priča iz današnjeg Jevanđelja nam neprestano ukazuje na značaj Svete Liturgije na koju nas Gospod poziva. Crkvena zvona za sve zvone, i sve podjednako pozivaju na Liturgiju, ali se ne odazivaju svi. U ove dane kada se suočavamo sa raznim problemima, ne smemo da zaboravimo da nas ovim životom vodi Gospodnja ruka i Njegova milost“, poručio je Episkop.

Kaže i da jedino u zajednici sa Bogom i drugima mogu da se prebrode sva iskušenja.

„A tu zajednicu možemo ostvariti u Crkvi. Mi živimo u ovom prolaznom životu u kome treba da se trudimo, ali da budemo svesni njegove prolaznosti. Ništa neće večno trajati ovde na zemlji. Ničija sreća, ničije bogatstvo, ničija tuga i stradanje. Ma koliko se mi svojim snagama trudili, bez zajednice ne možemo ništa postići“, poručio je Episkop.

Obeležavanju praznika prisustvovao je veliki broj građana, a posebno majki i dece koji su  pristupili pričešću.

Svetog Spiridona zaštitnika grnčara, tkača i kovača, danas kao svog zaštitnika obeležava i jedina preostala zanatlijska porodica među Srbima u Orahovcu – Stojanovići. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Sa druge strane, vernici katoličke i protestantske veroispovesti, ali i više pravoslavnih crkvi danas proslavljaju Božić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.