Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru, stižu čestitke, pozivi na mir, ljubavi, deljenje i istinu

Vernici katoličke i protestantske veroispovesti, ali i više pravoslavnih crkvi danas proslavljaju Božić. Katolička crkva na Kosovu, Eparhija prizrensko-prištinska organizovala je u Prištini svečani prijem povodom Božića, čiji je domaćin bio biskup Dod Đerđi. Novi beogradski nadbiskup i metropolit Ladislav Nemet pročitao je poslanicu pred kamerom RTS, a juče na televiziji Nova S govorio o Božiću.

Čestitke kosovskih zvaničnika

„Želim vam da imate mir i radost u svojim srcima, u vašim porodicama i pre svega na Kosovu. Nadamo se da neće biti sukoba pre nego što se postigne mir, jer je mir neophodan, nema alternative i svi moramo da budemo vredni radnici da održimo mir u zemlji i postignemo pomirenje sa svima koji žive sa nama“, prenose kosovski mediji Đerđijeve reči.

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, uz fotografije sa sinoćnjeg prijema, obratio se upravo poglavaru katoličke crkve na Kosovu:

„Poštovani monsinjore Dode Đerđi, draga hrišćanska braćo i sestre, srećan Božić! Takođe, to želim našim prijateljima, stranim državljanima koji su u Republici Kosovo na službi i njihovim porodicama! Svim prijateljima, srećan Božić!“

Aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti ovog puta je Božić uporedio sa drevnim albanskim obredom „Dan Buzmita“ o „vaskrsenju“ Boga Sunca noć 21. na 22. decembar, nakon kojih se dan polako produžava; odnosno festivalu 24. decembra u vezi sa ovim obredom i nakon čega se najavljuje produženje dana, odnosno „vaskrsenje“ Sunca. Suština je da se velika klada orahovog drva stavi u vatru i ona imitira sunce tu noć.

Kurti je poručio u svojoj čestitki: „Želim vam da Božićni praznik provedete u miru i ljubavi, sa svojom porodicom i najmilijima. Rođenje Hristovo prenosi poruku rođenja mira, nade i ljubavi. Na ovaj praznik, koji je poznat i kao noć Buzmi, ovaj red postaje još jači. Hajde da se obratimo jedni drugima u ovom inspirativnom prazniku, i svaki drugi dan. Želim vam blagosloven beli Božić. Na mnogaja ljeta srećan Božić!

Kosovska predsednica je u svojoj čestitki poručila: „Božićni praznici donose poruku mira, ljubavi, poštovanja, razumevanja i tolerancije. Svim hrišćanskim vernicima želim da na ovaj dan uvećaju svoju nadu i otvore svoja srca. Neka zdravlje, sreća i mir vladaju u svačijem domu! Budimo solidarni, odražavajmo slogu i slavimo zajedno! Na mnoga ljeta, Živeli!“

Predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca je poručio: „Duh Božića nas tera da se okrenemo ka svetlu i budemo zahvalni za blagoslove koji su nam dati. Njegova poruka unosi u naša srca želju da pružimo radost i drugim ljudima. Želim vam da ovaj praznik provedete u toplini društva najdražih ljudi. Neka budete ispunjeni svetlošću, ljubavlju i radošću, sada i uvek! Srećan Božić!“

Poruke novog beogradskog nadbiskupa i srpskog patrijarha

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet na ovu poziciju je stigao 10. decembra nakon što je njegov prethodnik Stanislav Hočevar ovu dužnost obavljao 22 godine.

Novi nadbiskup pažnju poklanja savremenim sredstvima komunikacije, što je učinio na početku i u svojoj  Božićnoj poslanici.

Skrenuo je pažnju na prezasićenost ljudih, posebno mladih informacijama, i plasiranju laži. Ukazao je na širenje laži i prevare koje se šire, kako je naveo, svim putevima i pokušavaju da „naša srca učine tvrdim, nesrećnim i nemirnim“.

„Naše društvo danas je puno laži i prevara čega je izvor strah. Laži se šire svim kanalima i pokušavaju da naša srca učine tvrdim, nesrećnim i nemirnim. U Ukrajini je situacija još ozbiljnija. Koliko laži čujemo na sve strane; skoro je nemoguće dopreti do istine“, navodi se u poslanici.

„Neka ovaj blagdan bude obnova, obnova u ljubavi, metanoja, kako su znali govoriti prvi hrišćani. Božanska ljubav, koja je u Isusu došla među nas, neka nas osnaži i ohrabri kako laž i zlo u svetu i među nama ne bi više trovali ljude, već nas primljena božanska ljubav sve ispunila radošću. Budimo zato hrabri i recimo NE lažima! Recimo NE otrovu podela i mržnje! Recimo NE lažima koje se pričaju o nama, koje nas bole i truju naše živote, i ovde u Srbiji, i u susednim zemljama, nego recimo odlučno DA božićnoj radosti!“

Nakon čitanja poslanice, nadbiskup je poručio i da će njegov glavni zadatak biti da integriše hrišćane u crkvu i nastojaće da sarađuje sa svima, pre svega sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Ladislav Nemet gostovao je i na Nova S juče.

Čestitkama se pridružio i patrijarh Porfirije.

„Neka radost predstojećeg praznika ispuni duše i srca svih hrišćana kako bismo svi slavili ime Božje u vekove vekova“, poručio je srpski patrijarh onima koji danas slave Božić.

Čestitku je uputio Katoličkoj Crkvi, ali i poglavarima Pravoslavnih Crkava koji Božić proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru: carigradskom Vartolomeju, aleksandrijskom i sve Afrike Teodoru, antiohijskom i sveg Istoka Jovanu, rumunskom Danilu i bugarskom Neofitu, kiparskom i Nove Justinijane Georgiju, atinskom i sve Jelade Jeronimu i tiranskom i sve Albanije Anastasiju.

Čestitku je uputio Papi rimskom Franji, Arhiepiskopu kenterberijskom Justinu Velbiju, apostolskom nunciju u Republici Srbiji Nadbiskupu Santa Gandžemiju, Nadbiskupu beogradskom i predsedniku Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metodija Ladislavu Nemetu, Biskupu sremskom Đuri Gašparoviću, Biskupu koadjutoru sremskom Fabijanu Svalini, Biskupu Reformatske Hrišćanske Crkve u Srbiji Beli Halasu, Biskupu Slovačke Evangelističke Crkve a.v. Jaroslavu Javorniku, superintendantu Evangeličke Hrišćanske Crkve a.v. Gaboru Dolinskom.

Patrijarh Porfirije, koji je i administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, uputio je čestitke vernicima Rimokatoličke Crkve u Sloveniji i Hrvatskoj, Nadbiskupu zagrebačkom Josipu kardinalu Bozaniću, predsedniku Hrvatske biskupske konferencije Nadbiskupu zadarskom Želimiru Puljiću i svim članovima Hrvatske biskupske konferencije, kao i predsednicima, predsednicima parlamenata, premijerima i ministrima nadležnim za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama u Sloveniji i Hrvatskoj.

„Neka radost predstojećeg praznika ispuni duše i srca svih hrišćana kako bismo svi slavili ime Božje u vekove vekova”, stoji u čestitki predstojatelja Srpske Pravoslavne Crkve.

I beogradski muftija Mustafa Jusufspahić uputio je čestitke:

„Svim mojim komšijama i prijateljima katoličke veroispovesti želim da svoje nastupajuće praznike dočekaju u miru i blagostanju sa svojim porodicama“.

KoSSev čestita Božić svima koji slave po gregorijanskom kalendaru. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.