Epidemiološka situacija se pogoršava u Leposaviću

Vukadinović
Foto: KosovaPress

Epidemiološka situacija na severu Kosovu iz dan u dan se pogoršava i sve je veći broj zaraženih koronavirusom. U opštini Leposavić nakon stabilnog perioda u januaru i malog broja zaraženih, po rečima upravnice Doma zdravlja u Leposaviću dr Ljiljane Vukadinović, u februaru se taj broj drastično povećao.

„U februaru se skoro tri puta povećao broj novozaraženih, a samim tim i gužve ispred kovid ambulante. Sa nekih 10-15 dnevno, sada smo blizu 50 pacijenata dnevno, sve ih je više. Tako da, zaista situacija zabrinjava“, istakla je dr Ljiljana Vukadinović.

Po rečima doktorke Vukadinović epidemiološke mere koje su nadležne institucije propisale ne poštuju se dovoljno. Ona apeluje na omladinu kojoj je, kako doktorka ističe, svega dosta, ali ipak se moramo zajedničkim snagama i odgovornošću izboriti sa ovom epidemijom.

„Nije dovoljno to što mi radimo i imamo vakcine, ako se svi ne uključimo da sve to podržimo i da na kraju stanemo na put ovoj bolesti, da krenemo da živimo normalno. I mi smo se uželeli toga i lekari i ostalo stanovništvo. Starije stanovništvo je zaista disciplinovano, to se vidi po svemu i po kretanju i po maskama i po odzivu za vakcinaciju. I zaista trebamo i mi prema njima da budemo fer“, naglasila je doktorka Vukadinović.

Upravnica Doma zdravlja u Leposaviću ističe da je zadovoljna odzivom starijih građana kada je reč o vakcinaciji, ali ipak to nije dovoljno, jer je obuhvaćeno samo 10% populacije, a da bi se stekao kolektivni imunitet neophodno je da makar 70% stanoviništva bude vakcinisano.

Ona je apelovala je na sve građane da se prijave za vakcinaciju, jer što se pre vakcinišemo pre ćemo izađi iz cele ove situacije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.