EO: Ekonomist piše da je korupcija bolest koja uzrokuje propadanje država koje podržavaju SAD

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Ugledni „The Economist“ objavio je detaljnu analizu najnovijeg događaja koji je privukao pažnju sveta: pad države u Avganistanu, upoređujući ovu drugu sa drugom zemljom koja se srušila pod američkim nadzorom, onom iz Južnog Vijetnama. Poznati list upoređuje pad Južnog Vijetnama 1975. sa situacijom u Avganistanu, naglašavajući da su sličnosti iznenađujuće jer su dve zemlje pale nakon što su se ispraznile od korupcije.

Ekonomist u jednom članku razmatra ulogu Sjedinjenih Država u ovih 20 godina, kao i strategiju koju Amerikanci koriste za zemlje u kojima imaju veliki uticaj. Uprkos činjenici da će Amerika izgraditi države u ovim siromašnim i ratom razorenim zemljama, list iznosi to da zvanični Vašington ne obraća mnogo pažnje na korupciju.

U članku se čak spominju drugi primeri, poput Kosova, Bosne i Hercegovine ili Haitija.

U članku se napominje to da glavni problem leži u korupciji, koja je posebno rasprostranjena u vojsci, jer su komandanti „nesposobni“ i bliski političarima.

Ove osobe zloupotrebljavaju svoje javne dužnosti zarad privatne koristi. Najjednostavniji oblik zloupotrebe funkcije je podmićivanje, koje je bilo sveprisutno u Avganistanu. Za bilo koju uslugu, čak i dobijanje izvoda iz matične knjige rođenih, Avganistanac je morao da plati mnogo novca.

Prelaskom sa nižeg društvenog položaja na drugi viši rang u hijerarhiji, problem korupcije postao je alarmantniji.

Tako članak osvetljava kako su članovi avganistanske vlade imali koristi od ogromnih ulaganja koja su uložena u njihovu zemlju, jer su zatražili deo dobiti u svakom projektu koji se odvijao u njihovoj zemlji.

I tu se priča nije završila. Prema Ekonomistu, većina državnih mesta je kupljena, kao da su roba na tržištu. Analiza ovog lista pokazuje kako je ova američka strategija i ovog puta stvorila lažnu vladu, kao u nekim prethodnim slučajevima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.