Elek: Vakcina je svetlo na kraju tunela, reagensi za d-dimer do kraja nedelje

ELek KB Kosovska Mitrovica
FOTO: KoSSev

Epidemiološka situacija u većinski srpskim sredinama je stabilnija. Na terapiji kiseonikom je 34 pacijenta od ukupno 89 koliko je obolelo od kovida 19. Troje je u respiratornom centru. Reagensi za d-dimer stižu do kraja nedelje. Svi koji se prijave ove nedelje moći će da biraju između tri vakcine: Fajzer-BioNTek, Sputnjik V i Sinofarm. Samo tokom prošle nedelje vakcinisano je oko 150 zdravstvenih radnika sa Kosova i Metohije. Vakcinacija nema alternativu. Pacijenti koji su preležali Kovid 19, vakcinu mogu da prime mesec dana nakon bolesti. Moramo da naučimo da živimo sa virusom korona, ključne su informacije i poruke koje je za Radio Kosovska Mitrovica danas izneo direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek.

“Prošle nedelje se vakcinisalo 150 zdravstvenih radnika, što je sasvim dobar odziv, računajući i to da je blizu 500 radnika obolelo od kovida. Kada se uzme taj podatak o ukupnom broju vakcinisanih i obolelih, stigli smo do cifre da je preko 50 odsto zdravstvenih radnika zaštićeno od korona virusa”, kazao je.

On je sa porodicom bio među prvim građanima koji su primili vakcinu, naglasivši da ne treba da postoji bilo kakav strah.

Na sve građane apelovao je da iskoriste šansu koja im je pružena u vezi sa dostupnošću vakcina.

„Takva šansa se jednom u životu pruža, a to je šansa da uskoro izađemo kao pobednici iz Kovid infekcije i pobedimo korona virus kao što je to uradila država Izrael, kao što to radi Velika Britanija i da se vratimo normalnom životu“.

Kolektivni imunitet postiže se tek kada se vakcinišu dve trećine stanovništva. U suprotnom, epidemija će i dalje trajati, a vreme nije saveznik borbi protiv korone.

„Ukoliko imate adekvatan imuni odgovor, a i ako se razbolite od korone velika je verovatnoća preko 98/99 odsto da nećete umreti od korone. Pa ne znam da li naši građani treba da razmišljaju u tom smislu da imaju nepoverenje u vakcinu“.

Apelovao je da se u pandemiji i epidemiji treba držati nauke i činjenica, saveta struke, umesto poruka laika preko društvenih mreža.

Vakcinu može primiti svako sa preležanom Kovid infekcijom ukoliko je prošlo mesec dana od bolesti

Na pitanje kada pacijenti koji su preležali Kovid 19 mogu da se vakcinišu, dr Elek kaže:

„Nema tu nekog posebnog pravila propisanog od strane struke, smatra se da ne bi trebalo odmah posle preležane korone da prime vakcinu, ali već u nekom bliskom periodu posle 15,20 ili mesec dana, možemo slobodno primiti vakcinu i nadograditi naš imuni sistem. Imunitet je proces koji se ne stvara za 24 sata. Mi ne možemo napraviti imunitet za 24 časa. To je jedan složen odgovor organizma koji se nadograđuje ceo život a vakcina je upravo ta koja nadograđuje naš imunitet, omogućava da stvorimo antitela protiv korona virusa. Drugog načina u ovom momentu za lečenje nema“.

„Treba da stavimo prst na čelo i da vidimo koliko je naš zdravstveni sistem prenapregnut, koliko je naših sugrađana umrlo, svakodnevno idemo na sahrane i prema tome kada vidimo da nam najbliži umiru, kada vidimo da naši sugrađani umiru, verujte to su velike muke prilikom tih smrtnih ishoda. Mi ne treba da imamo nedoumicu što se tiče vakcinisanja. Vakcina je svetlo na kraju tunela koje treba da iskoristimo da bismo ugledali svetlost dana, da bi ove mere polako počele da popuštaju i da bismo se mi svi koliko toliko vratili u normalan život, zato što moramo da naučimo da živimo sa virusom korona“.

Kontinuirano snabdevanje kiseonikom, lekovima i zaštitnim materijalom

U zadnjih sedam dana u mitrovičkom KBC-u beleži se blagi pad prijema pacijenata, uz veći broj otpusta. Iako je trenutna epidemiološka situacija stabilna, oprez je potreban.

Povoljna situacija je i kada je u pitanju dostupnost lekova, kiseonika, a do kraja nedelje se očekuje reagens za analizu d-dimera.

„Imali smo privremeni nedostatak reagensa d-dimera, očekujemo da ćemo do kraja nedelje dobiti d-dimer i mislim da ćemo što se tiče laboratorijskih analiza kompletirati našu zdravstevnu uslugu“.

Pacijenti se ne odbijaju i kada nemaju zdravstvenu knjižicu

Takođe, pacijenti se ne odbijaju i kada nemaju zdravstvenu knjižicu a sumnjaju da su bolesni od kovida-19.

„Naše osnovno opredeljenje po Hipokratovoj zakletvi je da lečimo obolele bez obzira da li oni imaju zdravtsvenu knjižicu ili nemaju. Svi koji zahtevaju bolničko lečenje i ako nemaju zdravstvenu knjižicu u ovom momentu mi im pružamo zdravstvenu uslugu, s obzirom da je vreme pandemije“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.