Srpski i kosovski zvaničnici sa romskim delegacijama u Beogradu i Prištini

romska zastava

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se danas, na Međunarodni dan Roma, sa romskom delegacijom. Srpski predsednik Aleksandar Vučić takođe, sa drugom romskom delegacijom u Beogradu. Obojica su u odvojenim porukama čestitala pedesetu godišnjicu od prvog Svetskog kongresa Roma. I Vjosa Osmani se takođe sastala sa romskom delegacijom.

Sa Vučičem se u Beogradu ranije danas sastala delegacija Nacionalnog saveta koja je predsednika Vučića upoznala sa aktivnostima koje ovaj Savet sprovodi u saradnji sa srpskom i pokrajinskom vojvođanskom vladom, kao i sa lokalnim samoupravama širom Srbije.

Vučić je, kako je saopštilo Predsedništvo Srbije, ukazao na značaj očuvanja romskog jezika i kulture, kao i uključivanje nezaposlenih Roma u programe prekvalifikacije. S tim u vezi, istakao je važnost kvalitetnog školovanja mladih, posebno u okviru programa dualnog obrazovanja, ističe se u saopštenju.

I potpredsednica srpske vlade Zorana Mihajlović čestitala je praznik.

„Uključivanje Roma i Romkinja u društvo i poboljšanje njihovog položaja, bilo da je reč o stanovanju, obrazovanju, zdravlju ili zapošljavanju, jedan je od prioriteta i nove Vlade Srbije, jer pripadnici romske zajednice su naši sugrađani i zemljaci, Srbija je njihova država“.

U Skupštini Srbije povodom Svetskog dana Roma, održano je i javno slušanje, sa kojeg je upućen i poziv za vakcinaciju romskog stanovništa.

„Romi su jedna od najranjivijih društvenih grupa, predmet su diskriminacije u svim vidovima, što pokazuju brojni domaći i međunarodni izveštaji. Proces inkuzije napreduje, ali ne onim tempom koji bismo svi želeli da vidimo“, kazao je predsednik skupštine Ivica Dačić

U Prištini, nešto kasnije, Kurti je primio kolege iz vladinih tela i skupštine.

U delegaciji su bili poslanik Erhan Galjuši, zamenik ministra za zajednice i povratak Gazmend Salijević, zamenik ministra za kulturu omladinu i sport Sejnur Vešal i predstavnici civilnog društva.

Podsećajući na to da zakoni i ustav Kosova garantuju prisustvo romske zajednice u parlamentu, vladi i administraciji, Kurti je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da je to primer za čitav svet.

On i vlada biće posvećeni tome da pruže jednake mogućnosti u obrazovanju zdravstvu i socijalnoj zaštiti za sve podjednako, navodi se u saopštenju vlade.

‘Kosovsko društvo je jako i brine o najranjivijim“, poručio je Kurti takođe.

I kosovska predsednica primila je romsku delegaciju. Čestitajući im praznik, kako je navedeno u saopštenju iz njenog kabineta, naglasila je da nije dovoljno da se pogled ka Romima uputi samo na ovaj dan, te da će vrata predsedništva biti uvek otvorena za romsku zajednicu i njihove potrebe.

Svetski dan Roma obeležava od 1990. godine u znak sećanja na održavanje prvog Svetskog kongresa Roma održanog od 7. do 11. aprila 1971. godine u Česfildu kod Londona.

Operska pevačica: Predrasude stalno prate Rome, ne kradu Romi, kradu lopoviPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.