Eksperti EU kažu da i Kosovu preti terorizam

Izvor: RTK2/Koha Ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Kosovo, Bosna i Hercegovina i reon Sandžaka u Srbiji i Crnoj Gori su zone na Balkanu koje evropski eksperti za terorizam prate sa posebnom pažnjom, jer se pretpostavlja da iz tih zona dolazi veliki broj radikalizovanih mladih ljudi, koji su odlučili da se priključe formacijama stranih boraca terorista u Siriji i Iraku, prenosi ”Koha ditore”.

To je u Briselu rekao jedan visoki državni funkcioner EU.

”Negativna strana Balkana a posebno Kosova i Bosne i Hercegovine je da su to zone koje ne mogu da budu imune na terorizam, zone u kojima je islamski radikalizam u porastu, gde su za glasove radili neki ekstremni i radikalni imami i gde se procenjuje da je regrutovano preko 500 mladih i poslato da ratuje u Siriji i Iraku”,rekao je ovaj zvaničnik.

On je dodao da je ”pozitivna strana to što većina stanovništva ne podržava taj verski radikalizam i što su vlasti ovih zemalja aktivne u borbi protiv terorizma i ekstremizma i sarađuju sa bezbednosnim organima zemalja EU”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.