Država bespomoćna za ”Trepču”

Izvor: RTK2/Kosova sot /Koha ditore (Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Premijer je trebalo da poseti rudare koji štrajkuju. Vlada Kosova zamagljuje istinu o ”Trepči”, ocenjuju poznavaoci aktuelnih političkih prilika na Kosovu, prebacujući glavnu krivicu na premijera, prenosi ”Kosova sot”.

Poznavaoci ustavnih zakona, predstavnici civilnog društva i kosovski politilčki analitičari ne vide ozbiljnost u ponašanju predsednika Vlade Ise mustafe i njegovog kabineta u vezi stanja u metalurškom kombinatu ”Trepča”.

Komunikacija na distanci sa rudarima koji štrajkuju zatvoreni u rudniku i nedostatak hrabrosti da se ode i objasni ideja izvršne vlasti za rešenje problema, ostavlja mesta sumnji da premijer skriva scenario o sudbini ”Trepče”.

Profesor Riza Smaka je rekao za ”Kosova Sot” da postoje jake sumnje u to.

U istom konktekstu, ”Koha ditore” prenosi da je predlog zakona posle usvajanja na sednici vlade a pre slanja u parlament, menjan.

Reči ”može da” su uklonjene iz paragrafa koji kaže da ”registracija može da se obavi u dogovoru sa opštinama na čijoj se teritoriji nalaze”.

Tako je nova formulacija dobila obavezujući karakter uključivanja opština sa severa u donošenje odluka vezanih za ”Trepču”. Vlada nije rekla kako je do toga došlo.

”Falsifikovana je najosetljivija tačka Nacrta zakona koji stvara mogućnost za transformaciju ”Trepče” u javno preduzeće, ona koja od opština pravi stranu u donošenju odluka”, tvrdi list.

Na osnovu kopija koje poseduje list izmene su konstatovane u članu 3 na osnovu kojih se osnovnom članu 11 dodaju paragrafi 11.3 i 11.4.

Nacrt zakona koji je podnet ministrima i koji je izglasan u Skupštini u poslednjem paragrafu člana 11.3 osnovnog zakona ima sledeći sadržaj:

”Registrovanje kao javnog preduzeća može da se obavi u sporazumu sa opštinama na čijoj se teritoriji ta preduzeća nalaze ili određene organizacione jedinice društvenog preduzeća, koje su objekat registracije kao javnog preduzeća.

Pravnici Dren Doli i Driton Selmanaj su rekli da to menjanje duboke suštine sadržaja, predstavlja krivično delo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.