Ekonomisti: Na Kosovu inflacija viša od 11 odsto

FOTO: KoSSev

Kosovo se u poslednje vreme suočava sa velikim poskupljenjima. Ekonomisti upozoravaju da je usledilo veliko poskupljenja namirnica, kao i inflacija od 11,2 odsto.

Ekonomski stručnjak Safet Grdžaliju smatra da je najveći problem što je Kosovo postalo društvo u kome dominira uvoz robe, oko 90 odsto, što uslovljava i inflaciju.

“Najveći problem je u tome što u aprilu ove godine imate stopu inflacije od 11,2% i kao platežno sredstvo imate evro, to je velika opasnost za socijalni mir na Kosovu, jer ono što ste mogli da kupite za dva – tri meseca za 100 evra, ne možete danas za 150, a to najviše pogađa socijalne slojeve. U tom kontekstu, moramo biti spremni da će taj tok i trend poskupljenja trajati i dalje i da izvučemo pouke da se moramo vratiti domaćim proizvodima, da država analizira koje su mogućnosti da građani Kosova osete ruku države, da li je to igra sa PDV-om, smrzavanja akcize”, kazao je ekonomista Safet Grdžaliju.

Predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini je u Jutarnjem programu RTK2 govorio o značaju pomoći.

“2020. je više od 200 građana podiglo svojih 10%, 200 miliona, što je bila jedna velika infuzija za privredu Kosova i za potrošače, sada imamo inflaciju koja je viša od 11%, a tada je bila niža, od 1,8% i to je bila jedna pomoć. Sad, kod ovakve inflacije, bez obzira što će građani preuzeti ta sredstva malo će se videti na potrošačkoj korpi, jer je poskupljenje potrošačke korpe, u odnosu na 2020. iznad 80%. U ovoj krizi država treba da ima jednu strategiju, kako da pomaže građanima i kako da čuva identitet unutrašnje trgovine“, rekao je Agim Šahini.

Neujedinjeni potrošači su nemoćni pred drugima pa i pred Kosovskom vladom, napominju iz NVO „Potrošač“.

“Zna se da mi uvozimo preko 90% za podmirivanje naših potreba, tako da je naša uloga minimalna i zanemarljiva. Ono što je Vlada trebalo da učini, to je prohujalo s vihorom. Vlada više ništa ne može da učini i ako se mi kao građani ne udružimo i ne izvršimo pritisak, a pritisak moramo učiniti prvo prema sebi samima, moramo da nastavimo da štedimo i da se udružimo da Vladi ukažemo na neke stvari”, poručio je direktor NVO “Potrošač” Seljatin Kačaniku.

Česta poskupljenja zabrinjavaju i građane.

“Ni sa 50 evra ne može maltene ništa da se kupi. Mislim da ta poskupljenja neće biti samo sada, već i će i naredne godine biti još drastičnija, neka veća kriza, neki haos, tako da ovom narodnu ništa ne preostaje, samo da se snalazi kako ko zna i ume”.

“Što se tiče cena to je katastrofalno, jedan litar mleka otišao je skoro 40%”.

“Jeste poskupelo povrće i voće, utiče naravno, najviše na nervozu”.

Ekonomisti ukazuju na značaj novčane pomoći od 100 evra građanima Kosova, uz napomenu da su za rešavanje krize neophodni srednjoročni i dugoročni planovi.

Opozicione stranke zbog talasa poskupljenja zahtevaju izmenu Zakona o penzionom fondu, kako bi građani mogli da podignu od 10 do 30 odsto svojih sredstava. Tome se protivi vladajuća stranka, ali i predstavnici domaćih i međunarodnih finansijskih organizacija.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.