Ekonomia online: Srbija izvezla robu od 15 miliona evra na Kosovo, tretira ga kao državu

Jarinje Prelaz granica
FOTO; KoSSev

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vrednost uvoza na Kosovo iz Srbije od kada je 1. aprila uspostavljen reciprocitet sa ovom zemljom je 15 miliona evra.

Portparol carine Adriatik Staviljeci rekao je da bi se cifre mogle promeniti u narednim danima. U intervjuu za Ekonomia Online, Staviljeci je dodao da su od stupanja na snagu reciprociteta imali mali uvoz, ali da je taj broj počeo da raste.

„Od skidanja stopostotne mere od 1. aprila ove godine, do sada smo iz Srbije uvezli proizvode u vrednosti od oko 15 miliona evra, što znači da smo početkom aprila imali manji uvoz, sve dok tokom narednih dana ovaj uvoz nije počeo da se povećava“, rekao je.

Pored prehrambene industrije, iz Srbije se uvoze i lekovi. Staviljeci kaže da su neki od njih donacije, a ostalo je komercijalni uvoz.

„Lekovi se uvoze iz drugih zemalja, ali i iz Srbije. Uvezli smo lekove, obično neki su iz donacija, a deo je komercijalni uvoz, ali ipak, glavni trend iz Srbije je prehrambena roba“, rekao je.

Staviljeci je rekao da se uvoz iz Srbije obavio uz redovnu dokumentaciju i da se Kosovo tretira kao država, te da se uvoz obavlja u skladu sa ustavom, prenosi Ekonomia Oline.

„Početkom aprila, posle ukidanja stopostotne takse, videli smo da je u delu uvoza iz Srbije bilo problema sa dokumentacijom, dok je s vremenom sav uvoz koji se na Kosovu obavlja iz Srbije u skladu sa dokumentacijom koju predaju carini Kosova. Ne možemo reći da smo videli bilo koji slučaj neregularnog uvoza ili gde su postojali uslovi da se prema Kosovu nije odnosilo pravilno“, rekao je Staviljeci za Ekonomia Online.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.