Edi Rama poslao svoj govor iz SE pojedinačno šefovima država članica

Edi Rama
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

U jeku najnovije inicijative Albanije, koju predvodi njen premijer, Edi Rama, da se Hašim Tači oslobodi iz pritvora, te da se praktično ukinu Specijalizovana veća za ratne zločine počinjene na Kosovu, za manje od nedelju dana Rama je posle govora u Savetu Evrope, sada poslao i posebna pisma šefovima država i vlada koje su članice Saveta Evrope, priloživši u njima svoj govor i ponovivši navode iz njega.

U pismu je ponovo naglasio da se radi o netačnim navodima Karle del Ponte koje je iznela u knjizi „Gospođa tužiteljka“, koje su, kako je kazao, demantovane u Albaniji, Kosovu i regionu.

Takođe je ponovio i zloupotrebu Saveta Evrope od strane, kako on to vidi, ranijih delegata ovog tela, članova Putinove Ujedinjene Rusije – da su navodno instrumentalizovali SE radi ruskog narativa o Kosovu.

I dok je i u ovom obraćanju akcenat stavio na Dika Martija, i kako tvrdi, lažnih navoda o trgovini organima, ni u prošlonedeljnom govoru u SE, kao ni u ovom pismu, nije spomenuo istragu američkog specijalnog tužioca, Klinta Vilijamsona, koja je zapravo i poslužila kao osnova za formiranje Specijalnog suda za Kosovo.

Osnivanju suda za ratne zločine na Kosovu, prethodio je proces verifikacija saznanja specijalnog izvestioca SE, švajcarskog senatora Dika Martija, od strane Viljamsona. On je bio glavni tužilac Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, a tim je formiran nakon izveštaja Dika Martija.

Vilijamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom tada nije pronašao dovoljne dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, ali da oni mogu da uslede, te da su njegovi nalazi ipak u skladu sa izveštajem Dika Martija, kao i da su pribavljeni dokazi dovoljni za pokretanje optužnica. Ubrzo zatim usledio je i proces formiranja Specijalnog suda.

O tome više u: Kud se dede izveštaj Klinta Vilijamsona?

Podsetimo, prošle nedelje Edi Rama je u govoru koji je trajao više od sat vremena, u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope zatražio da se prihvati zahtev Albanije o usvajanju nove rezolucije, kojom se traži naknadni izveštaj o onom što je tvrdio da su „nedokazane i sramne optužbe o trgovini organima  strane pripadnika herojske Oslobodilačke vojske Kosova, zločinu koji nikada nije počinjen i nikada neće biti“.

„Vi treba da odobrite ovu rezoluciju, ni zbog Albanije, ni zbog Kosova, to je za vašu čast i vaš kredibilitet“, poručio je 12. oktobra iz Strazbura albanski premijer.

Uprkos snažnim optužbama na račun Srbije, kao i samog Saveta Evrope, ovaj govor je suštinski prošao bez većih vidljivih reakcija, kako u Srbiji, tako i u Evropi.

U nastavku objavljujemo izvorni prevod Raminog pisma upućenom šefovima država koje su članice Saveta Evrope:

Poštovani,

Nadam se da vas ovo pismo zatiče u dobrom stanju. Pišem vam kako bih vas zamolio za pažnju za jedno važno pitanje, ne samo za zemlju i narod koji predstavljam, već i za sve nas.

Ovo pitanje je o pravdi i ljudskim pravima, osnovnim vrednostima u osnovi svakog demokratskog sistema – onim vrednostima koje poštujemo u svakodnevnom radu i koje su sve više ugrožene u aktuelnoj političkoj situaciji.

Kao što možda znate, 2008. godine, bivša tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Karla del Ponte, objavila je svoje memoare „Gospođa tužiteljka“. Tamo je tvrdila da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili strašne zločine, uključujući, pre svega, rasprostranjenu trgovinu ljudskim organima.

Njene optužbe su oštro demantovane u Albaniji, na Kosovu i drugde u regionu, iz prostog razloga što su višegodišnje istrage koje je vodio glavni tužilac GjNPIJ, uključujući i Albaniju, bile potpuno neuverljive. To je trebalo da bude dovoljno da se stvar završi tamo gde je počela: na stranicama neknjiževne fantastike.

Umesto toga, preneli su ga drugi, posebno članovi Putinove partije Jedinstvena Rusija u Savetu Evrope, koji su je instrumentalizovali da dodatno podstaknu ruski narativ o Kosovu.

Potom je podnet izveštaj Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (opet, u nedostatku dokaza). Na osnovu izveštaja i ozbiljnosti navoda, Skupština je u januaru 2011. godine usvojila rezoluciju 1782 pod nazivom „Istraga navoda o nehumanom postupanju prema ljudima i trgovini ljudskim organima na Kosovu“.

Jedanaest godina kasnije, svi istražni napori učinjeni od tada, na nacionalnom, regionalnom ili međunarodnom planu, da se dokažu optužbe o trgovini ljudskim organima, uspeli su da dokažu ono što se znalo: nema apsolutno nikakvih dokaza, ni u Albaniji ni drugde u regionu, za vađenje i trgovinu organima, što bi da moglo tereti čak i bilo kod pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova. Štaviše, optužnice koje su podigla Specijalizovana veća u Hagu ne sadrže nijednu reč koja se odnosi na navodno vađenje i trgovinu ljudskim organima.

Koliko god ovo izgledalo čudno, nema činjenica, nema počinilaca, nema žrtava trgovine ljudskim organima. Izveštaj i naknadna rezolucija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope oslanjali su se više na spekulacijama nego na činjenicama, na glasinama umesto na dokazima. Oni su već postali nezaslužena mrlja na nepravedno optuženima i sramota za međunarodnu politiku.

12. oktobra 2022. izneo sam ove argumente Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, da bih pozvao na ponovno sastavljanje naknadnog izveštaja. Slučaj je od velike važnosti, ne samo za zaštitu prava pojedinaca koji su nepravedno optuženi za zločine koje nikada nisu počinili.

Nije samo u pitanju zaštita procesa kroz sudsku proceduru, pravilnom postupku koji mora biti pravičan i besprekoran. Ali to ima veze sa građanima moje zemlje, Albanije, koji su i dalje meta opasnih i neutemeljenih stereotipa poput ovog i žrtve neprijateljstva i ksenofobije koje takve optužbe podstiču. Takođe se radi o istini i pravdi, bez kojih je narušen sam integritet i kredibilitet međunarodne politike i njenih institucija.

Kako bih vas informisao, prilažem kopiju mog govora održanog pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope, kao i kopiju rezolucije koju je po ovom pitanju odobrila Skupština Albanije.

Nadam se vašoj ličnoj podršci i podršci članova delegacije vaše zemlje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope za odobrenje našeg zahteva, za pokretanje postupka koji će dovesti do naknadnog izveštaja, iskreno rečeno i neophodno ispravljanje tragične greške, čije posledice nas i dalje proganjaju.

Dozvolite mi da vam se unapred od srca zahvalim na pomoći.

S poštovanjem,
Edi RamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.