ED KM poziva građane da prijave nepravilnosti na mernim mestima: 15. decembar rok za prijavu novih priključaka

Elektrodistribucija  Kosovska Mitrovica pozvala je danas neprijavljene potrošače da se jave službi za nove priključke, navodeći da će se, ukoliko to ne učine najkasnije do 15. decembra, protiv njih "preuzeti sve zakonske mere." Iz ED KM su, takođe, pozvali građane da prijave sve neispravnosti i nepravilnosti na mernim mestima, te upute prigovore na obračun utrošene električne energije. Krajem oktobra stupila je na snagu odluka Vlade Srbije o formiranju radne grupe za naplatu struje na Severu Kosova, a nedavno je i direktor "Elektroprivrede Srbije", Aleksandar Obradović, poručio da će građani na Kosovu morati da plate dug za struju. 

Pročitajte još: 

EPS: Reprogram duga za struju i za građane na Kosmetu

Stupila na snagu odluka Vlade Srbije o formiranju Radne grupe za naplatu struje na Severu​

"Pozivamo sve neprijavljene potrošače koji su priključeni na našu elektrodistributivnu mrežu da se u najkraćem roku jave službi za nove priključke ED Kosovska Mitrovica, u ulici Filipa Višnjića. Ukoliko to ne učine najkasnije do 15.12.2015. godine, protiv njih će se preuzeti sve zakonske mere," stoji u saopštenju dostavljenom KoSSevu.

"Istovremeno obaveštavamo naše korisnike da sve neispravnosti na mernim mestima, kao i eventualne nepravilnosti u očitavanju, mogu prijaviti na šalteru za reklamacije, unutar poslovne zgrade ED Kosovska Mitrovica. Svoje prigovore na obračun utrošene električne energije, potrošači mogu uputiti na telefon 028-422 775, ili pismenim putem na našu mejl adresu elekt[email protected]," dodaje se u saopštenju.

Najavljena naplata duga za utrošenu struju; stupila na snagu odluka o formiranju radne grupe

Podsetimo, sredinom novembra direktor EPS-a je, komentarišući naplatu struje na Kosmetu, govorio o tome da je "istorijski naplata veoma loša," te da će biti omogućen reprogram dugova za građane na KiM-u. 

"Ipak, mi imamo pristup prema građanima na Kosmetu, kao i prema svima, tako da će i tim građanima i firmama biti omogućen reprogram duga. Dakle, struja će morati da se plati," rekao je tada Obradović. 

A krajem oktobra stupila je na snagu odluka Vlade Srbije o formiranju radne grupe za uspostavljanje sistema naplate električne energije na Severu Kosova. Za njenog predsednika postavljen je dosadašnji vršilac dužnosti zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Damjan Jović. Zajedno sa predsednikom, grupa ima osam članova, među kojima i još zaposlenih u Kancelariji za KiM, predstavnik srpskog ministarstva za energetiku, kao i više zaposlenih u EPS-u, od kojih i dva predstavnika iz Elektrokosmeta, koji su ovde predstavljeni kao direktori novih kompanija koje će na Severu biti osnovane – „EPS trgovina“ i „Elektrosever“. Ova odluke Vlade objavljena je u Službenom glasniku Republike Srbije 23. oktobra.

 Građani ne plaćaju struju; žale se na selektivan pristup i neispunjavanje obaveza prema potrošačima

Većina domaćinstava na Severu Kosova ne izmiruje svoje obaveze kada je u pitanju plaćanje električne energije. Iako je Elektrodistribucija na Severu pokušavala poslednjih godina da pokrene akciju plaćanja, ona nikada nije sprovedena do kraja. Mnogi građani se i sada žale da strujomeri nisu očitani, da se računi dostavljaju selektivno i kao primer uzimaju opštinu Lešak za koju navode da se računi u ovoj opštini čak i ne dostavljaju. Slična je situacija i u okolnim selima, kao i u etnički mešovitim sredinama. Sa druge strane, predstavnici Elektrodistribucije navode da se na terenu susreću sa brojnim problemima, da ima građana koji ne dozvoljavaju očitavanje njihovih strujomera. Posebno velika dugovanja imaju pojedina javna preduzeća na Severu Kosova, među kojima je Trepča jedan od najvećih dužnika, ali i neke kosovske institucije, poput zatvora. Iako koriste električnu energiju koja stiže iz EPS-a, a distribuira je Elektrokosmet, kosovske institucije na Severu kao razlog za neplaćanje struje Srbiji navode nepostojanje kosovske licence da se ovo preduzeće bavi distributivnom delatnošću. 

Jedini značajniji pokušaj naplate bio je pre pet godina, ali je naplata u međuvremenu opala, nakon srpskih izbora 2010. godine, kada se, po nalogu tadašnjeg ministra za Kosovo i Metohiju, Gorana Bogdanovića, inače iz Leposavića, prekinulo sa isključivanjem struje neurednim platišama i kada je došlo do smene u rukovodstvu Elektrodistribucije na Severu, da bi proces naplate potpuno zamro od 2011, sa uvođenjem tzv. integrisanih graničnih prelaza. Najnovije pokretanje akcije za naplatu struje na Severu desilo se u periodu kada su Beograd i Priština u Briselu vodili pregovore za postizanje sporazuma o energetici. Tako je početkom februara ove godine pokrenuta ad hoc akcija naplate struje, kada su građanima nepropisno dostavljeni računi sa upozorenjem o isključenju i dugom za utrošenu električnu energiju za period od 1. decembra 2012. do 31. decembra 2014. Građani četiri opštine na Severu Kosova su tada imali rok da do 4. marta ove godine izmire dugovanja za utrošenu električnu energiju, a u protivnom, upozorenje Elektrokosmeta je bilo da će njihova domaćinstva biti isključena iz mreže snabdevanja. Ta akcija je bez objašnjenja prestala.  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.