ECPMF pozvao odbor RTK da osigura da servis služi javnosti, a ne političkim interesima

ECPMF pozvao odbor RTK-a da osigura da servis služi javnosti, a ne političkim interesima
FOTO: Wikimedia

ECPMF pozvao odbor RTK da osigura da servis služi javnosti, a ne političkim interesima…

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden s albanskog, naslov je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Imenovanjem aktiviste Samoopredeljenja Riljinda Gervale (Rilind Gërvallën) na čelo nekoliko kanala RTK,  Upravni odbor ove televizije u režiji vlade, kako saznaje Gazeta Ekspres, uključen je u operaciju za svrgavanje aktuelnog direktora Radio-televizije Kosova Škumbina Ahmetdžekaja (Shkumbina Ahmetkhekaja).

List saznaje da u ovo preduzeće odbor namerava da dovede Adrijana Krastu (Adrian Krastës) za privremenog direktora televizije. Odbor RTK je početkom prošle godine imenovao Adrijana Krastu za zamenika generalnog direktora RTK.

Zvaničnici Samoopredeljenja su već „zasukali“ rukave da izvrše ovaj zadatak kontaktirajući svakog člana odbora RTK, piše Gazeta Ekspres.

Ova akcija i eventualna smena Ahmetdžekaja na ovaj način će izazvati probleme RTK-u sa organizacijom EUE u kojoj televizija, iako nije članica, ima poseban status. Početkom godine RTK je u zahtevu koji je potpisao Ahmetdžekaj, zatražio da se Kosovu dozvoli učešće na Evropskom takmičenju za pesmu Evrovizije 2025.

Ahmetdžekaj zasluženo na mestu direktora RTK

Evropska unija emitera (EUE) ocenila je izbor Ahmetdžekaja za generalnog direktora RTK-a 2022. godine kao pozitivan korak za javni servis. On je došao na ovu funkciju nakon što je bio vd generalnog direktora RTK-a. Izabran je sa osam glasova za i jednim uzdržanim.

Reagovao je i Evropski centar za slobodu medija i štampe koji je uputio pismo predsedniku UO RTK Besniku Boljetiniju (Boletini). U pismu izražavaju zabrinutost zbog rastuće krize u javnom servisu i pritiska koji se vrši da se razreši generalni direktor.

Mešanje u upravljanje javnim servisom antidemokratski čin

Kako se navodi u ovom pismu ECPMF-a, bivši izvestilac Evropskog parlamenta Viola fon Kramon je u izveštaju od 15. januara pomenula napore da se on zameni provladinom osobom.

„Pišemo da vas podsetimo da bi svako političko mešanje u upravljanje javnim servisom bio krajnje antidemokratski čin. Vaša uloga članova odbora je da se oduprete svim ovim pritiscima“, navodi se u pismu.

Takođe, u pismu se ističe da je Ahmetdžekaj imenovan za direktora 2022. godine kroz otvorenu proceduru i da je vodio reforme unutar RTK.

„EU i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju su smatrale da je proces nominacije zasnovan na zaslugama i pozdravile su ga međunarodne organizacije i strane ambasade prisutne na Kosovu“, navodi se.

Pominje se i činjenica da je, uprkos nepostojanju modela finansiranja i teškoj finansijskoj situaciji, upravljanje Javnim servisom značajno napredovalo, što ističu u Državnoj revizorskoj službi.

ECPMF kaže da je ovakav uspeh postignut zahvaljujući zajedničkom radu odbora i generalnog direktora.

„Iako javni servis RTK nema model održivog finansiranja i trenutno je na najnižem nivou finansiranja u poslednjih deset godina, njegovo finansijsko upravljanje se značajno poboljšalo, kao što je istaknuto u vašem nedavnom odgovoru i od strane Nacionalne revizorske službe. Štaviše, prema jednoj anketi, javni servis je trenutno druga TV stanica sa najvećim poverenjem na Kosovu. Ovakav uspeh rezultat je zajedničkog rada odbora RTK i generalnog direktora, koji pokazuje da kosovski javni servis ispunjava svoju misiju da služi javnosti“, nastavlja se u pismu.

Upravni odbor RTK da postupa pažljivo

Ova međunarodna organizacija pozvala je predsednika Upravnog odbora RTK da postupa pažljivo, kako bi RTK služila javnim, a ne političkim interesima.

„Molimo vas da pažljivo razmotrite svoje buduće odluke i osigurate da javni servis nastavi da služi javnim, a ne političkim interesima. Sloboda medija uopšte, a posebno tekuće reforme javnog servisa, biće ozbiljno oštećene i podrivene ako politički motivisane promene u upravljanju javnim servisom budu uspešne”, ističe se u pismu.

Na kraju se kaže da smena direktora iz politički motivisanih razloga ugrožava slobodu medija, kao vrednost Saveta Evrope, EU i EBU.

„Videli smo iz našeg praćenja pretnji širom Evrope koliko je lako vladama da potkopaju nezavisnost javnih servisa i koliko ozbiljne posledice takve politizacije mogu biti po društvo u celini. Otpuštanje direktora javnog servisa iz politički motivisanih razloga ugrožava slobodu medija, koja se temelji na vrednostima Saveta Evrope, Evropske unije i Evropske unije emitera“, navodi se u pismu.

Sa zabrinutošću su reagovale i Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ), izražavajući zabrinutost zbog krize u okviru Javnog servisa Kosova RTK. Kao odgovor, EFJ i IFJ traže od odbora RTK da osigura da javni servis nastavi da služi javnosti, a ne političkim interesima.


Generalni direktor RTK: Treba da povećamo nivo profesionalizma na portalu


Upravni odbor RTK-a imenovao Aleksandru Jovanović za direktorku RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.