ECDC: Nema hitne potrebe za trećom dozom, razmotriti za one sa oslabljenim imunitetom

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Trenutno ne postoji „hitna potreba“ primene dodatne doze vakcine protiv kovida-19 među opštom populacijom, potvrdio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

U tehničkoj belešci objavljenoj u sredu, ECDC preporučuje dodatne doze ili „pojačivače“ za osobe sa oslabljenim imunim sistemom, što je u skladu sa stavom SZO-a.

„Prema trenutnim saznanjima, nema hitne potrebe za primenu dodatnih doza osobama koje su u potpunosti vakcinisane“, navodi ECDC u saopštenju i dodaje da je „prioritet vakcinisati one koji nisu dovršili vakcinaciju“.

Ali trebalo bi „razmotriti dodatne doze za osobe sa izrazito oslabljenim imunim sistemom u sklopu njihove vakcinacije ako nisu postigli dovoljan nivo zaštite“, dodaje evropska agencija bazirana u Stokholmu, koja okuplja tridesetak zemalja, među kojima i 27 članica EU.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kritikovala je 18. avgusta žurbu bogatih zemalja prema trećoj dozi vakcine protiv kovida i naglasila da naučni podaci za sada ne ukazuju na njenu potrebu.

Primena treće doze sada bi bila dodavanje „prsluka za spašavanje osobama koje ga već imaju, dok ostavljamo druge da se utope bez i najmanjeg prsluka za spasavanje“, rekao je direktor za hitne situacije u SZO Majk Rajan.

U svetlu širenje delta varijante, nekoliko zemalja je odlučilo ili razmatra dodatne doze, najčešće za osobe krhkog zdravlja, ali i za celo stanovništvo.

„Sve vakcine odobrene u EU štite od hospitalizacije i teških oblika kovida-19, dok svaka treća osoba starija od 18 godina još nije u potpunosti vakcinisana“, naglasio je ECDC.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.