Ebot: Vreme je da Kurti predloži nacrt statuta za ZSO u skladu sa svojom vizijom i kriterijumima EU

Abot Ebot Britanski ambasador
FOTO: KoSSev

Sada je vreme da Kosovo zvanično predloži nacrt statuta za Zajednicu srpskih opština – oglasio se danas britanski ambasador u Prištini, Nikolas Ebot. 

Ebot navodi da će ove nedelje Prištinu da obiđu „mnogi važni posetioci“.

Najavljuje i dolazak direktorice Velike Britanije za Zapadni Balkan, Viktorije Biling.

Britanski ambasador podcrtava da saveznici Kosova žele da vide napredak u normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Kao korak koji vodi ka normalizaciji vidi razgovore o statutu za formiranje ZSO, te očekuje potez Prištine.

„Sada je vreme da Kosovo zvanično predloži nacrt statuta za ZSO, nadovezujući se na viziju koju je premijer izneo prošle nedelje, u skladu sa kriterijumima koje je postavila Evropska unija.

Prošlonedeljna vizija kosovskog premijera o statutu za Zajednicu srpskih opština, odnosno regulisanju prava manjina, kao bazu ima sporazum koji je Hrvatska zaključila sa Srbijom.

Kurti je ovaj dokument predstavio u Briselu, gde se prošle nedelje sastao sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem.

„Posrednici to nisu ocenjivali, ali srpska strana nije ni prihvatila da se pročita. Ovaj nacrt vizije koji sam tamo izneo inspirisan je hrvatskim modelom za nacionalne manjine, odnosno za srpsku manjinu. Sporazum o modelu zaštite srpske manjine u Hrvatskoj prihvatila je i Srbija, pa smo smatrali da je to mesto odakle ćemo moći da crpimo inspiraciju… Konkretno, za član 7 osnovnog sporazuma, ponudio sam nacrt vizije za koji se nadam da će dobiti ocenu od evropskih posrednika“, izjavio je Kurti pre dva dana.

Svoju viziju u Briselu je prošle nedelje predstavio i Upravljački tim za izradu statuta Zajednice srpskih opština.

Ovaj tim koji čine Srbi sa Kosova izneo je nacrt statuta koji je zapravo izrađen još 2018. godine. Dokument je naišao na podršku zvaničnog Beograda, ali ne i Prištine, koja ga je odbacila i ocenila kao nešto što „predstavlja želju za Republikom Srpskom na Kosovu“.

Kosovska vlada je potom smenila ovaj Upravljački tim, navodeći da je njihov posao završen nakon predstavljanja nacrta statuta, dok su i Beograd i Evropska unija ocenili da ovim potezom Priština krši prethodno postignute dogovore.

Nasuprot oprečnim navodima Beograda i Prištine o nacrtu statuta koji je predstavio Upravljački tim, iz Evropske unije poručuju da je on polazna tačka za dalju diskusiju, odnosno za predstojeći susret na nivou glavnih pregovarača, kojii se nezvanično najavljuje do kraja meseca.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.