Džudo savez Srbije: Neće biti takmičenja sa nepriznatom državom Kosovo

21:30 – Džudo savez Srbije: Neće biti takmičenja sa nepriznatom državom Kosovo

Džudo savez Srbije potvrdio je u međuvremenu da juniorskim reprezentativkama Anji Obradović i Marici Perišić nije dozvolio da se takmiče protiv takmičarki sa Kosova. DŽSS je pozvao Vladu i Olimpijski komitet Srbije da pronađu model za postupanje u sličnim situacijama.

"Džudo savez Srbije doneo je odluku da se na tom turniru naši reprezentativci neće nadmetati sa istim iz nepriznate države Kosovo," naveli su iz ovog saveza, prenosi Insajder.

"U svetlu jučerašnjih događaja koji su vezani za rukomet, kao i današnjih u džudo sportu, DŽSS će zajedno sa svim drugim nacionalnim granskim Savezima, Sportskim savezom Srbije, Olimpijskim komitetom Srbije, Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije i Vladom Republike Srbije dati puni doprinos da se pronađe jedinstveno rešenje koje bi trebalo da bude obavezujuće za buduće postupanje kako sportista tako i organizatora velikih sportskih dogadjaja u Republici Srbiji," naveli su, takođe.

13:14 – Takmičenje u Sarajevu: Srpske džudistkinje povučene iz mečeva sa kosovskim?

Džudistkinja Anja Obradović povučena je iz meča sa kosovskom džudistkinjom Ljaurom Fazljiju, javlja Blic. Trebalo je da se nadmeću na juniorskom Evropskom kupu u džudou u Sarajevu, a to se nije dogodilo, jer je, prenosi dalje isti portal – Srbija odlučila da povuče takmičarku sa ovog nadmetanja. Na meču sa drugom kosovskom džudistkinjom, Fljakom Lodžom, nije se, u međuvremenu, pojavila ni Marica Perišić, saopštio je trener kosovskog tima, Driton Kuka. 

Zbog povlačenja srpskih džudistkinja, Fazljiju je prošla dalje, ostavši u u konkurenciji da osvoji odličje u prestonici Bosne i Hercegovine, navodi Blic, a Kuka prenosi da je Fljaka Lodža ušla u finale. 

Blic podseća i da "preostaje da se vidi kakve će konsekvence snositi Džudo savez Srbije", pošto je Rukometni savez suspendovan od strane EHF-a, dok je juniorska selekcija izbačena iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, jer se meč, podsećaju – u Kovilovu nije odigrao. 

Meč je otkazan odlukom srpskog ministra unutrašnjih poslova, Nebojše Stefanovića, koji je naveo da je "mogao da bude bezbedno organizovan, ali uz cenu".

Na ovu odluku reagovala je kosovska vlada, optužujući srpske organe za očuvanje reda i mira da su neodgovorni i da stvaraju "strašne i neprijateljske situacije".Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.