Džejkobson: Specijalni sud neće imati više od 10 slučajeva

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Američka ambasadorka u Prištini Trejsi Džejkobson izjavila je da je što brže formiranje Specijalnog suda važno za dobrobit Kosova i budućnost.

"Ovaj sud će otkloniti crnu mrlju koja stoji nad OVK i nikako se neće baviti slavnom borbom OVK'''', rekla je Džejkobson.
 
Sud će funkcionisati po zakonima Kosova i baviće se individualnim slučajevima, a neće biti više od 10 slučajeva koji će se naći u ovom sudu.
 
Pokret Samoopredelenje je najavio proteste protiv Specijalnog suda jer u tom pokretu smatraju da su oni koji su postigli kompromis za formiranje ovog suda učinili to da bi zaštitili sebe od tog suda.
 
Mediji prenose da Samoopredelenje, Alijansa za buducnost Kosova, Inicijativa za Kosovo i jedan deo poslanika DPK Hašima Tačija neće glasati za specijalni sud u Skupštini Kosova gde je potrebno da glasa 81 od ukupno 120 poslanika Skupstine Kosova.
 
Takođe, poslanici DSK u Skupstini Kosova Armend Zemaj i Doruntina Maloku su izjavili da u istragu o posleratnim političkim ubistvima treba da uključe i kako su rekli "atentate politickih protivnika koje su se desile na Kosovu i posle 2000 godine".
 
Profesor krivičnog prava na Univerzitetu u Prištini Ismet Salihu je izjavio za Radio Kosovo da će ovaj sud u velikoj meri u svetu pokvariti ionako loš imidž Kosova, dodavši da se onima koji će biti predmet ovog suda biti suđeno po krivičnom zakonu Jugoslavije od 1998 do 2000 godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.